Indonesische Sambal
Over het recept
Deze Indonesische sambal is een onmisbare smaakmaker – pittig, aromatisch en perfect om elk gerecht een vurige kick te geven!
Porties:
2 potten 500 ml
Regio:
Azië
Keuken:
Indisch
Werktijd:
45 min
Totale bereiding:
60 min
Gang/gerecht:
-
V, v, v of v
Vegan
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
-
Ingrediënten en benodigdheden
- 7 uien
- 1 pond rode pepers
- 8 teentjes knoflook
- 0,5 dl zonnebloemolie
- 1 blikje tomatenpuree
- kwart blokje trassi
- 2 cm laos
- 3 cm gember
- 75 gr tamarinde
- 2 stengels sereh
- 20 blaadjes djeroek poeroet
- 15 petehbonen
- 4 tl suiker
- 6 tl zout
Mis en Place
Niet veel als Mis en place voor te bereiden
Bereiding
Bereiding
Uien fijn snijden.
Wok verwarmen en de olie verhitten. Beetje bij beetje de ui toevoegen en licht bruin bakken.
Het bruin bakken van deze grote hoeveelheid ui duurt ongeveer een minuut of 10 – 15.
Tomatenpuree toevoegen en meebakken.
In de tijd dat de uien bakken kun je starten met het pureren van de pepers.
Pak je blender/mixer en hak de pepers in stukjes.
Voeg knoflook, trassi, fijngesneden laos en gember toe in de blender.
Daarna de (vloeibare) tamarinde.
Zet de blender/magi-mix een minuut of 5 aan.
Zodra de tomatenpuree een minuut of 3 is meegebakken kan de prut uit de blender/magi-mix ook in de wok. Dit een minuut of 7 laten bakken.
Serehstengels pletten en een knoop inleggen (zie foto).
De djeroek poeroet en petehbonen toevoegen aan het peper-uienmengsel in de wok en op laag vuur voor een 20 min laten pruttelen.
Op smaak brengen met zout en suiker.
Slamat makan (eet smakelijk!)
Advies: Koel bewaren.
KPK
4 februari 2018