Steak tartare
Over het recept
Steak tartare is bij ons thuis een grote favoriet als voorgerecht, met de voorkeur om het vlees fijn te snijden voor een heerlijke bite. Dit klassieke gerecht biedt een unieke combinatie van smaken en texturen die het altijd bijzonder maakt!
Porties:
4 personen
Regio:
Europa
Keuken:
Frans
Werktijd:
25 min
Totale bereiding:
25 min
Gang/gerecht:
Voorgerecht
V, v, v of v
Vlees
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
- 600 gram kogelbiefstuk of ossenhaas
- 4 eieren (dooiers)
- 1,5 el mosterd
- 1 el olijfolie
- 1 el worcestersaus
- 1 tl tabasco
- 1 sjalot
- half bosje peterselie
- 20 gr kappertjes
- 50 gr cornichons (knapperige, kleine zure augurkjes)
Andere benodigdheden: Uitsteekring van 10cm, 2 scherpe (kosk)messen
Mis en Place
Snipper het sjalotje
Hak de kappertjes klein (zelf vind ik het wel lekker er een paar heel te houden).
Snipper de peterselieblaadjes.
Snijd de cornicions klein (echt klein!)
Snijd de het vlees in grove stukken, daarna in kleinere stukken....en ja dan weer tot nog kleinere stukken.
Op gegeven moment ga je over tot het kruislings snijden van het vlees met 2 messen;
- vlees op de plank, elke hand een mes met snijvlak naar beneden,
- beide lemmets tegen elkaar houden en kruislingssnijden.
Herhaal dat totdat het fijn/grof genoeg is naar je snaak, bij ons zo'n stukjes van 0,5x0,5cm
Het vlees door een (gehaktmolen) draaien is echt uit den boze!
Bereiding
Doe het gesneden vlees in een grote bak.
Voeg alle ingrediënten (behalve het ei) en meng het geheel goed.
Proef!!!
Voeg naar smaak peper, zout, tabasco, en/of kappertjes toe!
Pak de borden, pak de uitsteek ring.
Verdeel het vleesmengsel in 4 delen van ongeveer 150gr (afhankelijk hoeveel je geproefd hebt).
Maak de borden op met de uitsteekring.
Duw aan de bovenkant van de schijf vlees een kuiltje.
Scheidt de eieren en leg op elk schijfje vlees een eierdooier.
...serveren maar!
Note: van de overgebleven eiwitten kan je een pavlova of meringue maken.
KPK
18 juni 2018