top of page

Quiche Lorraine met prei en spekjes

Over het recept

Quiche Lorraine is een heerlijk recept voor een hartige taart met prei en spekjes. Het is een eenvoudig en smaakvol recept, perfect voor lunch, diner of als hapje bij de borrel.

Porties:

4-6

Regio:

Europa

Keuken:

Frans

Werktijd:

20 minuten

Totale bereiding:

60 minuten

Gang/gerecht:

Dinner

V, v, v of v

Vlees

Materiaal:

Oven

Seizoen:

Winter

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

  • 1 rol bladerdeeg, hartige taartdeeg of briseedeeg
  • 1 ui in blokjes
  • 2 of meer knoflookteentjes klein gesneden
  • 3 preien in halve ringetjes
  • 200 gram spekjes
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 100 geraspte kaas
  • Wat roomboter om de springvorm mee in te vetten
  • Wat havermout
  • Zout, peper, paprikapoeder of all seasening mix

 

Overige benodigdheden:

  • Springvorm van 24 cm
  • Een koekenpan en roerspatel
  • Mengkom
  • Een garde

 

 

Mis en Place

  • Smeer de springvorm in met roomboter en bekleed de vorm met je gekozen deeg.
  • Strooi een laagje havermout op de bodem van het deeg en strooi daar wat zout en peper of all seasening overheen.
  • Deze havermout neemt het overtollige vocht op waardoor de bodem krokant blijft.

Zet opzij.

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 215 graden heteluchtstand.

 

Bak de spekjes in wat olijfolie in de koekenpan, na 3 minuten voeg je de uien toe en na weer 3 minuten de knoflook erbij.

Na 1 minuut voeg je de prei toe en zet de warmtebron iets lager. Laat dit geheel zo'n 5 minuten stoven en zet dan uit en laat afkoelen.

 

Doe de 4 eiereren in de mengkom en voeg daar de slagroom en wat zout, peper, paprikapoeder of all seaseningmix naar smaak

bij. Klop dit geheel los en luchtig in 2 minuten.

 

Als het preimengsel wat is afgekoeld dan stort je dit op de laag havermout en verdeel netjes.

Giet het eiermengsel er overheen en strooi de geraspte kaas erop.

Bestrooi eventueel nog met wat paprikapoeder voor de kleur.

 

Zet in de voorverwarmde oven en laat deze hartige taart zo'n 40 minuten lekker bruin en krokant bakken.

 

Haal uit de oven en smikkel deze quiche lorraine warm of afgekoeld op.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

KPH

31 januari 2025

bottom of page