Quiche Lorraine met prei en spekjes
Over het recept
Quiche Lorraine is een heerlijk recept voor een hartige taart met prei en spekjes. Het is een eenvoudig en smaakvol recept, perfect voor lunch, diner of als hapje bij de borrel.




Porties:
4-6
Regio:
Europa
Keuken:
Frans
Werktijd:
20 minuten
Totale bereiding:
60 minuten
Gang/gerecht:
Dinner
V, v, v of v
Vlees
Materiaal:
Oven
Seizoen:
Winter
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
- 1 rol bladerdeeg, hartige taartdeeg of briseedeeg
- 1 ui in blokjes
- 2 of meer knoflookteentjes klein gesneden
- 3 preien in halve ringetjes
- 200 gram spekjes
- 4 eieren
- 200 ml slagroom of kookroom
- 100 geraspte kaas
- Wat roomboter om de springvorm mee in te vetten
- Wat havermout
- Zout, peper, paprikapoeder of all seasening mix
Overige benodigdheden:
- Springvorm van 24 cm
- Een koekenpan en roerspatel
- Mengkom
- Een garde
Mis en Place
- Smeer de springvorm in met roomboter en bekleed de vorm met je gekozen deeg.
- Strooi een laagje havermout op de bodem van het deeg en strooi daar wat zout en peper of all seasening overheen.
- Deze havermout neemt het overtollige vocht op waardoor de bodem krokant blijft.
Zet opzij.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 215 graden heteluchtstand.
Bak de spekjes in wat olijfolie in de koekenpan, na 3 minuten voeg je de uien toe en na weer 3 minuten de knoflook erbij.
Na 1 minuut voeg je de prei toe en zet de warmtebron iets lager. Laat dit geheel zo'n 5 minuten stoven en zet dan uit en laat afkoelen.
Doe de 4 eiereren in de mengkom en voeg daar de slagroom en wat zout, peper, paprikapoeder of all seaseningmix naar smaak
bij. Klop dit geheel los en luchtig in 2 minuten.
Als het preimengsel wat is afgekoeld dan stort je dit op de laag havermout en verdeel netjes.
Giet het eiermengsel er overheen en strooi de geraspte kaas erop.
Bestrooi eventueel nog met wat paprikapoeder voor de kleur.
Zet in de voorverwarmde oven en laat deze hartige taart zo'n 40 minuten lekker bruin en krokant bakken.
Haal uit de oven en smikkel deze quiche lorraine warm of afgekoeld op.
Eet smakelijk!
KPH
31 januari 2025