top of page

Palak Paneer uit Madhya Pradesh

Over het recept

Deze Palak Paneer uit Madhya Pradesh is een authentiek familierecept dat de smaken van India perfect vangt! Dankzij mijn Indiase collega en haar moeder heb ik eindelijk de smaak gevonden waar ik zo lang naar zocht.

print.png

Porties:

6 personen

Regio:

Azië

Keuken:

Indiaans

Werktijd:

40 min

Totale bereiding:

50 min

Gang/gerecht:

Bijgerecht

V, v, v of v

Vegan

Materiaal:

-

Seizoen:

-

Complexiteit:

Gemiddeld

Ingrediënten en benodigdheden

  • 400gr spinazieblaadjes (gewassen) of equivalent diepvries spinazie ontdooid en goed uitgelekt)
  • 200gr paneer. Als je het niet kan kopen is het ook mogelijk een jonge smeltbare zachte kaas te nemen.
  • 3 groene chili
  • 3cm gember (gehakt)
  • 14/16 teentjes knoflook (gepeld)
  • 1 ui (groot, gesnipperd)
  • 1 tomaat (gehakt)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl rode chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl garam masalapoeder
  • 4 el olie (plantaardig)
  • wat zout
  • 2 el verse room voor garnering.

Andere benodigdheden: een koekenpan of gewone pan en een staafmixer, food processor of blender

Mis en Place

Ik zet altijd alle ingredienten klaar zodat ik niet hoef te zoeken. Verder:

  • pel en snipper de knoflook.
  • snipper de grote ui.
  • maak van 150gr paneer blokjes en schaaf de rest als garnituur.
  • ontdoe de gember van de bast en hak fijn.
  • Snijd de tomaat in stukken.

Bereiding

  • ok één liter water in de pan, voeg spinazieblaadjes toe en laat het geheel een minuut koken, zet het vuur uit.
  • Giet het water af (bewaar wat voor later), doe de gekookte spinazie in een mengbeker(waar je de staafmizer kan gebruiken) en bewaar deze opzij.

Verhit olie in een pan.

  • Voeg de uien toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze lichtbruin worden (kan een paarminuten duren).
  • voeg komijnzaad toe, bak het een paar seconden en
  • voeg dan groene chilipeper, gember en knoflook toe.
  • Voeg de gehakte tomaat toe,
    kook op middelhoog vuur tot hij een beetje zacht wordt (2-3 minuten).

Zet het vuur uit en laat afkoelen, doe het baksel ook in de mengbeker.

  • Zet de staafmixer erop (of zet de blender aan) en mix/meng het tot een dikke, lobbige maar gladde pasta (voeg eventueel wat spinazieafgietwater toe)

Bewaar het opzij.

  • Verhit olie in dezelfde pan, voeg kurkumapoeder, rode chilipoeder, korianderpoeder en komijnpoeder toe.

Bak dat even gedurende 20-30 seconden

  • Voeg de eerder gemaakt massa gladde pasta uit de mengbeker toe en blijf roeren to het geheel goed gemend is.
  • Dek de pan af en laat even minuut of 2 tot 4 op middelhoog vuur pruttelen.
  • Voeg garam masalapoeder en zout naar smaak toe en roer goed door.
  • Voeg de paneerblokjes toe, meng gelijkmatig door de massa.
  • Dek de pan af en laat 2 minuten op laag vuur koken, zet daarna het vuur uit.

Voor de opmaak, doe de massa in leuk schaalte, maak een "Swirl" room en strooi wat geraspte paneer.

 

Klaar is je Palak Paneer, lekker met roti, paratha, naan en kulcha etc. maar ook met rijst!

KPK

3 februari 2023

bottom of page