Niet kneden brood
Over het recept
Een heerlijk niet kneden brood (ook wel no-knead bread genoemd) is super eenvoudig te maken en levert een knapperige korst, luchtige binnenkant en heerlijke smaak op. Dit brood heeft alleen wat tijd nodig om te rijzen, maar het resultaat is echt de moeite waard!




Porties:
2-4
Regio:
Europa
Keuken:
Frans
Werktijd:
20 minuten
Totale bereiding:
18,5 uur
Gang/gerecht:
Bakwerk
V, v, v of v
-
Materiaal:
Oven
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
400 gram bloem of eventueel volkoren meel
25 gr gram gebroken lijnzaad
1 theelepel zout
7 gram droge gist
350 ml lauwwarm water
een kom
een keukenweegschaal
een spatel
een plastic deegschraper
plastic folie
een gietijzeren pan
bakpapier
Plantenspuit met water
Wat havermout, sesamzaad of maanzaad
eventueel vulling:
olijven doormidden gesneden
knoflookplakjes
geraspte kaas
rode of gele ui in halve ringen
uitgebakken spekjes
gedroogde tomaten in niet te kleine stukken
fetakaasblokjes
italiaanse kruiden
Mis en Place
Niet nodig omdat het weinig werk is.
Bereiding
Begin 12 tot 18 uur voordat je het brood wilt bakken.
Pak de kom en zet op de keukenweegschaal.
Doe de bloem, lijnzaad en zout in de kom.
Zout een beetje aan de zijkant, omdat deze niet direct in aanraking mag komen met de gist.
Maak aan andere kant een kuiltje waar je de gist in strooit.
Beetje lauwwarm water op de gist gieten.. een beetje roeren met de spatel.
Dan de rest van het water erbij en alles goed mengen met de spatel.
Zijkanten van de kom schoonspatelen zodat je een mooi geheel krijgt.
De kom met deeg met plastic folie goed afdekken.
Zet deze kom met deeg voor 12 tot 18 uur weg ergens op een plek rord de 15 gr.
Ik maak dit deeg meestal rond 17 uur savonds. Dan kan het lekker de hele nacht ontwikkelen.
De volgende ochtend rond 8 uur ga ik er weer mee aan de slag.
Bebloem een werkblad en stort het deeg daarop uit. Je zult merken dat het deeg wat dunner is.
Met de deegschraper sla je de rechterkant van het deeg naar het midden. De linkerkant sla je daar weer overheen.
Dit doe je ook met de boven- en onderkant van het deeg. Druk het deeg weer wat platter en herhaal deze handelingen.
Als je het brood wilt vullen dan strooi je wat van de gekozen vullingen op het deeg. Je vouwt het deeg weer over de vulling. Druk weer wat platter en doe er weer wat vulling op. Zorg dat de vulling zoveel mogelijk ingevouwen is.
Draai de deegbol om, zodat de opening naar beneden ligt. Bol dit deeg nu op. Pak steeds wat bloem, zodAt je met het deeg kunt werken. Met je handen en de schraper bol je het deeg op, vanuit de onderkant. Zo breng je spanning op de bol.
Leg deze bol op een vel bakpapier en leg dit samen terug in de schoongemaakte kom en laat nog 30 minuten narijzen.
Zet de gietijzeren pan in de oven en verwarm deze tot 250 graden. De pan moet heet worden dus 30 minuten heeft het wel nodig.
Na 30 minuten spuit je het deeg een beetje nat en knipt de bol deeg aan de bovenkant wat in.
Strooi er eventueel wat havermout, sesamzaad of maanzaad op.
Open de oven en haal het deksel van de pan, pak de punten van het bakpapier vast en leg in de gietijzeren pan. Deksel erop, oven sluiten en laat 30 minuten bakken.
Na 30 minuten haal je de deksel eraf en laat je het brood nog 10/15 minuten bruiner bakken.
Haal brood uit de pan, verwijder het bakpapier en laat afkoelen op een rooster.
Dit brood is zo smakelijk, chewy van binnen, krokant van buiten. Belegd met lekkere kaas is het niet te versmaden.
Mocht er de volgende dag nog wat van dit heerlijke brood over zijn, dan kun je er een verrukkuluke pantosti van maken.
Roomboter aan de buitenkant smeren, ham en kaas ertussen, in een hete koekenpan bakken.
Hoe lekker kan iets zijn zeg!
KPJ
HD
22 januari 2025