Mayonaise in variaties
Over het recept
Even een paar keer doen en je wilt niet anders meer dan zelf gemaakt mayonaise! Hier het recept van de srandaard mayo en 3 variaties; Sriracha/tabasco, knoflook en tonijnmayonaise.
Porties:
1 grote pot
Regio:
-
Keuken:
-
Werktijd:
15 min
Totale bereiding:
15 min
Gang/gerecht:
-
V, v, v of v
Veggie
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
- 2 eidooiers
- 1 volle tl mosterd
- 300 ml plantaardige (geen olijf) olie
- 2 a 3 el azijn (of citroensap)
- naar smaak zout en peper
Mis en Place
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Bereiding
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zet een schaal op een theedoek, voorkomt schuiven, en doe er eidooiers, mosterd, zout en azijn (of citroensap) in. Klop met een garde door elkaar.
Meng heel geleidelijk (druppelsgewijs) de olie erdoor. De mayonaise wordt op een gegeven moment steeds dikker. Dit kost tijd!
Als een derde van de olie is toegevoegd, kan de rest in een dun straaltje langzaam, al kloppend, worden toegevoegd.
Je kunt de mayonaise, indien nodig, verdunnen met een beetje water. Voeg naar smaak een paar druppels azijn (citroensap), peper en zout toe.
Variaties:
Sriracha-mayonaise/tabasco-mayonaise:
1 a 2 el Sriracha of tabasco
6 el mayonaise
Mengen en dippen met chips, stokbrood, wortel, komkommer, paprika.
Knoflook-mayonaise:
2 a 3 teentjes knoflook
6 el mayonaise
Knoflook uitpersen en mengen met de mayonaise. Ook een lekkere dip.
Tonijn-mayonaise:
2 teentjes knoflook
1 blikje tonijn (op water of olie)
Knoflook uitpersen. Tonijn fijnprakken en beide mengen door de mayonaise. Indien je wat water toevoegt kun je dit ook gebruiken als dressing over een salade of geroosterde groenten.
Cornichons-mayonaise (remoulade-saus)
2 el zure augurken (cornichons)
1 el kappertjes
1 tl mosterd
1 tl peterselie, dragon en/of kervel (als je dit in huis hebt)
6 el mayonaise
Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer goed om. Is lekker bij vissticks.
KPK
18 oktober 2017