Kimchi
Over het recept
Kimchi is een traditioneel Koreaans gefermenteerd gerecht, meestal gemaakt van chinese kool, paksoi, radijs, paprika, wortel en op smaak gebracht met chilipeper, knoflook en gember.
Kimchi is lekker pittig, hartig en rijk aan probiotica, wat goed is voor de darmgezondheid!
Porties:
16
Regio:
Azië
Keuken:
Koreaans
Werktijd:
45 minuten
Totale bereiding:
1 week en 45 minuten
Gang/gerecht:
Bijgerecht
V, v, v of v
Vegan
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
Keuze ingrediënten voor een beugelpot van 1 liter:
Chinese kool, paksoi
Kleine bloemkoolroosjes, paprikastukjes, radijsplakjes, wortelstukjes, bleekselderijstukjes
Vaste ingrediënten voor een beugelpot van 1 liter:
1 chilipepertje in halve ringetjes
2 knoflookteentjes in stukjes
3 cm gember geraspt
1 appeltje geraspt
1,5 % zeezout (= afgerond 15 gram zeezout, beter iets meer dan minder))
2 ruime kommen
weegschaal
snijplank
groot mes
1 beugelpot van 1 liter
Zuurgraadmeter (PH waarde meter)
Mis en Place
Om 1 beugelpot van 1 liter te vullen heb je 900 gram vulling nodig.
Ik maak altijd meerdere potten tegelijk, maar voor het recept is 1 beugelpot handig.
Weeg het gewicht van de vaste ingrediënten af.
Vul dit gewicht aan tot 950 gram met de keuze ingrediënten.
Bereiding
Snijd/rasp de vaste ingrediënten zoals aangegeven en doe in een ruime kom.
Snijd chinese kool of paksoi in stukken van 2 cm en doe in een andere kom.
Voeg daar een eetlepel zout bij en kneed dit goed door, totdat er op de bodem van de kom een laagje vocht te zien is en laat even staan. Ga verder met het snijden van de andere gekozen groentes die je bij de vaste ingrediënten gooit.
Spoel vervolgens de chinese kool/paksoi goed af totdat alle zout eraf is en laat goed uitlekken.
Voeg deze goed uitgelekte kool bij de andere ingrediënten en doe er dan 1,5% zeezout bij (dat is in dit geval afgerond 15 gram) en vermeng dit met je handen goed door elkaar.
Pak de beugelpot erbij en vul deze met dit groentemengsel. Druk de groente steeds heel goed aan in de pot, er mag nagenoeg geen ruimte ..lees zuurstof... tussen blijven zitten.
Het is even een handigheidje om alles goed in de pot te krijgen.
Je vult de pot tot 3 cm onder de bovenrand, omdat er tijdens het fermentatieproces gasvorming plaatsvindt en er dus wat ruimte nodig is.
Maak de pot droog aan de rand en buitenkant en sluit de pot.
Zet deze pot op een doek weg in een ruimte op kamertemperatuur, zodat het proces van fermenteren kan beginnen.
Tijdens het proces kun je de pot wat horen sissen en er kan wat vocht langs het rubber komen door de druk die ontstaat. Dat hoort er allemaal bij.
Na een week kun je de zuurgraad (PH) ontroleren met een zuurgraadmeter. De PH waarde moet onder de 4,5 zijn, dan kun je het veilig eten. Als de PH waarde onder de 4,5 is en je vind het lekker zoals het dan is, dan zet je de pot kimchi in de koelkast, dan behoud het deze smaak.
De beugelpot en je handen en de groentes hoeven niet gewassen te worden (zand er wel afwassen natuurlijk).
Het klinkt misschien onfris, maar het fermentatieproces heeft bacteriën nodig om de melkzuurbacterie te laten ontwikkelen.
Laat dit gezonde bijgerecht je lekker smaken op een broodje buikspek, bij nasi en bami en vele andere gerechten.
KPJ
HD
22 januari 2025