Hele zalm uit de oven
Over het recept
Redelijk simpel, maar zo'n heerlijk zalm gerecht.
Porties:
2 รก 3 personen
Regio:
Europa
Keuken:
-
Werktijd:
75 min
Totale bereiding:
30 min
Gang/gerecht:
Hoofdgerecht
V, v, v of v
Vis
Materiaal:
Oven
Seizoen:
-
Complexiteit:
Gemiddeld
Ingrediënten en benodigdheden
1 hele zalm van 1100 gram (kop en staart eraan, ngewanden eruit gehaald)
2 citroenen
bos verse peterselie
verse basilicum
gedroogde rozemarijn
naar smaak zout, peper
wat olijfolie
Mis en Place
Snijd de bos peterselie in grove stukken. Neem ook wat basilicumblad en scheur deze wat kleiner.
Pak een aantal stukken aluminiumfolie, en leg deze wat over elkaar. De zalm moet er in kunnen en het moet losjes dicht gevouwen kunnen worden.
Snijd de citroenen in 6 plakken van 1 cm dik en een de rest wat dunnere plekjes.
Bak 1 kant van de dikke plakken in een hete koekenpan met wat olijfolie tot ze wat gekarameliseerd zijn.
Smeer de aluminiumfolie in met wat olijfolie, bestrooi met peper en zout en doe er de kruiden op incl wat gedroogde rozemarijn.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 gr.
Pak de zalm en maak deze aan binnen en buitenkant wat schoon met keukenpapier.
Leg de zalm op de kruiden op de folie.
Peper en zout de binnenkant van de zalm en doe er ook wat van de kruiden in en de dunne plakjes citroen. Klap de zalm weer dicht.
Smeer de bovenkant van de zalm in met wat olijfolie, wat peper en zout erop en leg de gekarameliseerde citroenplakken met bruine kant naar boven op de zalm.
Vouw de aluminiumfolie losjes goed dicht en vouw de zijkanten ook goed dicht en leg op een bakplaat.
Laat de zalm 45 minuten in de voorverwarmde oven garen.
Vouw de aluminiumfolie open ...het ruikt heerlijk!
Haal de citroenplakjes en de kruiden van de zalm af.
Snijd de huid aan de rugzijde in en haal de huid er in stukken voorzichtig af dmv een vork die je onder de huid brengt en zo de huid optilt.
Deel de bovenste filet met een mes in stukken en schuif van de graat.
Haal de grote graat eruit. Je komt wat graten tegen die je er voorzichtig uithaalt.
Ook de onderste filet in stukken delen en van de huid pakken.
Smikkel de zalmfilet op je gemakje op en geniet van iedere hap. Het is verrukkelijk!
Let op de graatjes die je zeker tegenkomt.
KPJ
15 maart 2018