top of page
Gehaktballen met jus
Over het recept
Niets lekkerder dan een gewone gehaktbal met jus. Lekker bij de avondmaal, maar ook lekker op een boterham of broodje!
Gehaktbal 1.jpg
Gehaktbal 2.jpg
Gehakt bal.jpg
Gehaktbal 1.jpg
1/5
Porties:
6 ballen
Regio:
Europa
Keuken:
Hollands
Werktijd:
50 min
Totale bereiding:
60 min
Gang/gerecht:
-
V, v, v of v
Vlees
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
Voor de gehaktballen:
- 1 pond gehakt (halfom is goed)
- 1 grote ui of 2 kleintjes
- 3-4 teentjes knoflook
- 1 ei
- 50 gr paneermeel
- 0,5 tl nootmuskaat
- 1 tl peper
- 2 tl zout (of naar smaak)
- wat olie/boter om in te bakken
Optioneel: 2 tl tijm, 1 tl cayennepeper
Voor Jus van gehaktballen:
- 1 grote of 2 kleine uitjes
- 1 el bloem
- 1 bouillonblokje of een scheutje fond
- naar smaak peper
- 1,5 theeglas water
Mis en Place
Uitje fijn snipperen.
Knoflook persen.
Bereiding
- Uitje met gehakt, ei, uitgeperste knoflook, paneermeel, nootmuskaat, peper, zout en tijm en cayennepeper in een kom goed mengen.
- Draai er zes tot acht ballen van.
- Braadpan met olie/boter verwarmen.
- Ballen gehakt op medium heet bakken.
- Regelmatig draaien zodat ze mooi bruin worden, dit kost tijd.
Als je het vuur (te) hoog zet kan het zijn dat je gehaktballen barsten/verbranden.
(Suggestie: ga in de keuken iets anders doen, bijvoorbeeld aardappelen schillen of groenten schoonmaken)
- Als de gehaktballen voldoende bruin gebakken zijn kun je ze uit de pan halen en start je met het maken van de jus.
Jus van gehaktballen:
- Snipper de ui
- Haal de gehaktballen er uit.
- Bak in het overgebleven bakvet de gesnipperde uitjes lichtbruin (laag vuur).
- Na een minuut of zeven 1 el bloem toevoegen en meebakken.
- Na een minuut of water, peper en bouillon toevoegen.
- Even laten koken.
Gehaktballen in de jus leggen en nog 10 minuuten laten garen.
KPK
24 februari 2018
bottom of page