top of page

Gehaktballen met jus

Over het recept

Niets lekkerder dan een gewone gehaktbal met jus. Lekker bij de avondmaal, maar ook lekker op een boterham of broodje!

print.png

Porties:

6 ballen

Regio:

Europa

Keuken:

Hollands

Werktijd:

50 min

Totale bereiding:

60 min

Gang/gerecht:

-

V, v, v of v

Vlees

Materiaal:

-

Seizoen:

-

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

Voor de gehaktballen:

  • 1 pond gehakt (halfom is goed)
  • 1 grote ui of 2 kleintjes
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1  ei
  • 50 gr paneermeel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1 tl peper
  • 2 tl zout (of naar smaak)
  • wat olie/boter om in te bakken

​Optioneel: 2 tl tijm, 1 tl cayennepeper

Voor Jus van gehaktballen:

  • 1 grote of 2 kleine uitjes
  • 1 el bloem
  • 1 bouillonblokje of een scheutje fond
  • naar smaak peper
  • 1,5 theeglas water

Mis en Place

Uitje fijn snipperen.

Knoflook persen.

Bereiding

  • Uitje met gehakt, ei, uitgeperste knoflook, paneermeel, nootmuskaat, peper, zout en tijm en cayennepeper in een kom goed mengen.
  • Draai er zes tot acht ballen van.
  • Braadpan met olie/boter verwarmen.
  • Ballen gehakt op medium heet bakken.
  • Regelmatig draaien zodat ze mooi bruin worden, dit kost tijd.

Als je het vuur (te) hoog zet kan het zijn dat je gehaktballen barsten/verbranden.

(Suggestie: ga in de keuken iets anders doen, bijvoorbeeld aardappelen schillen of groenten schoonmaken)

  • Als de gehaktballen voldoende bruin gebakken zijn kun je ze uit de pan halen en start je met het maken van de jus.

Jus van gehaktballen:

  • Snipper de ui
  • Haal de gehaktballen er uit.
  • Bak in het overgebleven bakvet de gesnipperde uitjes lichtbruin (laag vuur).
  • Na een minuut of zeven 1 el bloem toevoegen en meebakken.
  • Na een minuut of water, peper en bouillon toevoegen.
  • Even laten koken.

Gehaktballen in de jus leggen en nog 10 minuuten laten garen.

KPK

24 februari 2018

bottom of page