Aubergine met yoghurt
Over het recept
Origineel recept is van Otolegi uit zijn kookboek; Simpel. We hebben met name de hoeveelheden van de specerijen aangepast zodat het een meer uitgesproken aziatische smaak krijgt. Wij vinden het ook lekker als bijgercht bij Indiaas menu/gerechten.
Porties:
4 personen
Regio:
-
Keuken:
-
Werktijd:
30 min
Totale bereiding:
1,5 uur
Gang/gerecht:
Bijgerecht
V, v, v of v
Vegan
Materiaal:
-
Seizoen:
-
Complexiteit:
Eenvoudig
Ingrediënten en benodigdheden
Voor Aubergine
- 4 Aubergines
- 70 ml olie
- 50 grgranaatappelpitten (uit doosje)
- halve bos koriander
Voor Kerrie Yoghurt - 300 ml Griekse yoghurt
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- rasp van 1 citroen en de sap van dezelfde citroen
- 2 el garam masala
- wat zout
- wat suiker
- 1 tl komijnzaad
Voor Amandelcrumble - 1 ui (groot)
- 1 tl kerriepoeder
- 50 gr geschaafde amandelen
- wat zout
- Optioneel: 1 el honing (optioneel, maar ik zou het niet doen!)
Mis en Place
De yohgurt:
Mik de kerriepoeder, Kurkema, citroenrasp en -sap in de yoghurt. Ook de garam masala en eventueel komijnzaad erbij.
Roer geheel goed door.
Breng op smaak met peper, zout.
Heel soms is het nuttig om een beetje suiker toe te voegen, maar wees voorzichtig het moet niet zoet worden.
Zet in koelkast tot gebruik.
De hartige amandecrumble:
Snijd de ui in dunne plakjes (ik doe wat hele en halve ringen).
Verhit wat olie in een koekenpan op half hoog "vuur".
Bak de uit tot se een beetje gekleurd zijn, neem de tijd!
Voeg de kerriepoer, geschaafde amandelen en wat zout toe.
Verdeel (als je echt wilt) nu de honing. Weet wat je doet, wij vinden het er niet lekkerder op worden!
Laat even doorbakken op laag vuur.
Laat dan afkoelen.
Zet weg tot gebruik.
De Aubergines:
Was de Aubergines, snijd de "kontjes" er vanaf.
Nu wil Otolegi dat je met een dunschiller reepjes horizontaal afschild, voor een leuk paars/blank streepje aan de zijkant van de plakjes....dat doen we dus niet Onzin.
Snijd in plakken van ongeveer een centimeter. Doe in een bak.
Doe peper, zout en olie in de bak en meng goed door.
Leg de plakken op keukenpapier op de bakplaat.
Rooster in de aubegines in ongeveer 45 min (onze oven 1 uur) gaar en donker bruin in oven met onderwarmte op 200 graden. Je kan ze halverwegen even draaien, duurt dan wel iets langer omdat je de warmte verliest door open/dicht doen van de oven.
Lauw warm opdienen is het lekkerst maar je kan het ook laten afkoelen en wegzetten tot gebruik.
Bereiding
Bouwen van het gerecht.
Snijd de koriander grof.
Neem een grote schaal of bord.
Verdeel eerst de Aubergines over het bord.
Verdeel de yoghurt over de Aubergines.
als je nog Aubergines hebt herhaal je de vorige 2 punten.
Vlak voor het opdienen:
Verdeel de de amandelcrumble over bord.
Als laatste de granaatappelpitten en de koriander verdelen over het bord.
KPK
27 december 2022