top of page

Aubergine met yoghurt

Over het recept

Origineel recept is van Otolegi uit zijn kookboek; Simpel. We hebben met name de hoeveelheden van de specerijen aangepast zodat het een meer uitgesproken aziatische smaak krijgt. Wij vinden het ook lekker als bijgercht bij Indiaas menu/gerechten.

Porties:

4 personen

Regio:

-

Keuken:

-

Werktijd:

30 min

Totale bereiding:

1,5 uur

Gang/gerecht:

Bijgerecht

V, v, v of v

Vegan

Materiaal:

-

Seizoen:

-

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

Voor Aubergine

  • 4 Aubergines
  • 70 ml olie
  • 50 grgranaatappelpitten (uit doosje)
  • halve bos koriander

    Voor Kerrie Yoghurt
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • rasp van 1 citroen en de sap van dezelfde citroen
  • 2 el garam masala
  • wat zout
  • wat suiker
  • 1 tl komijnzaad

    Voor Amandelcrumble
  • ​1 ui (groot)​
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • wat zout
  • Optioneel: 1 el honing (optioneel, maar ik zou het niet doen!)

Mis en Place

De yohgurt: 

  • Mik de kerriepoeder, Kurkema, citroenrasp en -sap in de yoghurt. Ook de garam masala en eventueel komijnzaad erbij. 

  • Roer geheel goed door. 

  • Breng op smaak met peper, zout. 

  • Heel soms is het nuttig om een beetje suiker toe te voegen, maar wees voorzichtig het moet niet zoet worden. 

  • Zet in koelkast tot gebruik. 

De hartige amandecrumble: 

  • Snijd de ui in dunne plakjes (ik doe wat hele en halve ringen). 

  • Verhit wat olie in een koekenpan op half hoog "vuur". 

  • Bak de uit tot se een beetje gekleurd zijn, neem de tijd! 

  • Voeg de kerriepoer, geschaafde amandelen en wat zout toe. 

  • Verdeel (als je echt wilt) nu de honing. Weet wat je doet, wij vinden het er niet lekkerder op worden! 

  • Laat even doorbakken op laag vuur. 

  • Laat dan afkoelen. 

  • Zet weg tot gebruik. 

De Aubergines: 

  • Was de Aubergines, snijd de "kontjes" er vanaf. 

  • Nu wil Otolegi dat je met een dunschiller reepjes horizontaal afschild, voor een leuk paars/blank streepje aan de zijkant van de plakjes....dat doen we dus niet Onzin. 

  • Snijd in plakken van ongeveer een centimeter. Doe in een bak. 

  • Doe peper, zout en olie in de bak en meng goed door. 

  • Leg de plakken op keukenpapier op de bakplaat. 

  • Rooster in de aubegines in ongeveer 45 min (onze oven 1 uur) gaar en donker bruin in oven met onderwarmte op 200 graden. Je kan ze halverwegen even draaien, duurt dan wel iets langer omdat je de warmte verliest door open/dicht doen van de oven. 

Lauw warm opdienen is het lekkerst maar je kan het ook laten afkoelen en wegzetten tot gebruik.

Bereiding

Bouwen van het gerecht.

  • Snijd de koriander grof.

  • Neem een grote schaal of bord.

  • Verdeel eerst de Aubergines over het bord.

  • Verdeel de yoghurt over de Aubergines.

  • als je nog Aubergines hebt herhaal je de vorige 2 punten.


Vlak voor het opdienen:

  • Verdeel de de amandelcrumble over bord.

  • Als laatste de granaatappelpitten en de koriander verdelen over het bord.

KPK

27 december 2022

bottom of page