top of page

Dahl

Over het recept

Indiaase dahl komt in vele vormen, hier een versie de we gtraag maken.

print.png

Porties:

4 personen

Regio:

Azië

Keuken:

Indiaans

Werktijd:

30 min

Totale bereiding:

klein uurtje

Gang/gerecht:

Bijgerecht

V, v, v of v

Vegan

Materiaal:

-

Seizoen:

-

Complexiteit:

Eenvoudig

Ingrediënten en benodigdheden

  • 1 bosje koriander
  • 250 gr gedroogde linzen of gele erwten
  • 2,5 cm gember
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote rode peper
  • 2 uien
  • 2 el ghee of gesmolten roomboter
  • 1 tl zout
  • 1 tl asafoetida (ook wel drakendrek genoemd
  • 1 blik (400 gr) tomaten (blokjes, of gepelde)
  • 1 tl koenjit
  • 0,5 tl chili poeder

​Optioneel: Crispy fried unions is een optie

Mis en Place

Bosje koriander fijn snijden, gember raspen, knoflook raspen, uien snipperen, rode peper (zonder zaden) fijn snijden.

Bereiding

  • Pan op middelmatig vuurzetten, ghee (of roomboter) heet laten worden.
  • Altijd als eerste specerijen bakken dus de asafoetida bij de hete ghee/boter toevoegen en de smaken en geuren vrij laten komen, maar niet te lang.
  • De gesnipperde uien toevoegen en glazig aan zetten en een beetje zout toevoegen.
  • Koenjit erbij ook even aanzetten.
  • Gember en knoflook erbij roeren en even laten pruttelen.
  • Chili poeder en tomaten (inclusief blikvocht) erbij en ook de linzen.

 

Dan vuur hoog en erbij blijven, roeren om te zorgen dat het op de bodem niet aanzet en verbrand.

Proeven en naar smaak zout toevoegen.

Massa moet lobbig zijn, te nat; inkoken, te vochtig kokend water toevoegen.

Als het kookt vuur lager zetten en zachtjes voor 20 min laten koken.

Klaar!

Voor het serveren: Opwarmen, koriander er door roeren (wat blaadjes bewaren) in een schaaltje (of schaal) doen, klontje boter boven op gooien en bestrooien met rest koriander (en optioneel met crispy fried unions).

KPK

3 februari 2018

bottom of page