top of page

Indonesische Sambal

Aantal:           voor twee 500 ml potten

Complexiteit:     eenvoudig

Werktijd:         45 minuten

Totale bereiding: 60 minuten

Ingrediënten

  • 7                    uien

  • 1 pond               rode pepers

  • 8 teentjes           knoflook

  • 0,5 dl               zonnebloemolie

  • 1 blikje             tomatenpuree

  • kwart blokje         trassi

  • 2 cm                 laos

  • 3 cm                 gember

  • 75 gr                tamarinde 

  • 2 stengels           sereh

  • 20 blaadjes          djeroek poeroet

  • 15                   petehbonen

  • 4 tl                 suiker

  • 6 tl                 zout

Bereiding

Uien fijn snijden.

Wok verwarmen en de olie verhitten. Beetje bij beetje de ui toevoegen en licht bruin bakken.

Het bruin bakken van deze grote hoeveelheid ui duurt ongeveer een minuut of 10 – 15.

Tomatenpuree toevoegen en meebakken.

In de tijd dat de uien bakken kun je starten met het pureren van de pepers.

Pak je blender/mixer en hak de pepers in stukjes.

Voeg knoflook, trassi, fijngesneden laos en gember toe in de blender.

Daarna de (vloeibare) tamarinde.

Zet de blender/magi-mix een minuut of 5 aan.

Zodra de tomatenpuree een minuut of 3 is meegebakken kan de prut uit de blender/magi-mix ook in de wok. Dit een minuut of 7 laten bakken.

Serehstengels pletten en een knoop inleggen (zie foto).

De djeroek poeroet en petehbonen toevoegen aan het peper-uienmengsel in de wok en op laag vuur voor een 20 min laten pruttelen.

Op smaak brengen met zout en suiker.

Slamat makan (eet smakelijk!)

Advies: Koel bewaren.

KPK/04feb18

bottom of page