Biryani
Aantal: 4 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 90 min​​ (excl 1 uur van te voren marineren van jet vlees
​
Ingrediënten
-
8 stuk kip (dij-vlees, drumsticks
gewoon wat je hebt aan kip) -
4 el yoghurt
-
5 cm gember
-
4 tenen knoflook
-
2 kruidnagels
-
1 stuk pijpkaneel (2 a 3 cm)
-
4 peulen kardemom (de zaadjes)
-
1 tl chili-vlokken
-
1 bosje koriander
-
1 el citroensap
-
200 gr basmati rijst
-
3 uien
-
100 ml melk
-
halve tl safraandraadjes
-
wat olie
​
Optioneel
-
Verse koriander
-
Noten
-
Rozijnen
​
Andere benodigdheden
Ovenschaal
Mis en place
Al je kipfilet of kipdij vlees hebt snijd het dan in stukken naar keuze.
Kneus de kardemom peulen.
Bereiding
Schil en het raspen van de gember.
Knijp de tenen knoflook met de pers bij de geraspte gember.
Meng het kaneelstokje, kruidnagels, gekneusde kardemom peul, chilivlokken, citroensap, yoghurt, een handvol koriander en wat zout door het gember/knoflook mengsel.
​
Marineer nu het kipvlees in het yoghurt mengsel.
Laat dit minimaal een uur marineren. Roer af en toe door.
​
Terwijl de kip in de marinade staat kan je verdergaan.
Snij de uien in halve ringen en bak deze op laag vuur goudbruin in wat olie.
​
Kook de rijst voor 3 kwart gaar. Op het pak: 8 min gaar koken = voor dit recept 6 min.
de rijs gaart verder in de oven en anders zou het een soort pap worden.
Verwarm de melk en doe de safraandraadjes erbij in en wacht tot de melk geel is.
​
Verwarm de oven voor op 180 graden.
​
Als de het kipvlees minimaal een uur in de marinade heeft gestaan:
Bak de kip ongeveer 10 min lekker bruin. Gooi de marinade die overblijft niet weg
​
Doe de kip in de ovenschaal.
Voeg de marinade toe.
Verdeel de helft van de gebakken uien erdoor.
Verdeel de rijst er over en druk stevig aan.
Schenk de melk met safraan over de rijst.
Dek de ovenschaal goed af (aluminiumfolie of deksel)
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
Bak de biryani in 50 minuten gaar.
Serveer met het restant van de gebakken uien, en eventueel met wat noten, rozijnen en/of verse koriander.
​
​
KPK/4mei19
​