top of page

Romige zwarte linzen dahl

Aantal:           4 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         45 min

Totale bereiding: 10+ uur​​

Ingrediënten

  • 175 gr        zwarte linzen

  • 75 gr         gedroogde kidney bonen

  • 1 el          ghee (gewone roomboter gaat prima)

  • 3 el          roomboter

  • 1 tl          komijnzaad

  • 1             laurierblad

  • 2             extra pitige (rawit) pepers

  • 2             grote ui

  • 3 cm          gemberwortel

  • 6 tenen       knoflook

  • 2 tl          (Kashmiri) Chilipoeder

  • 2 tl          garam masala

  • 1 blikje      tomatenpuree

  • 60 ml         slagroom

  • wat           koriander

  • naar smaak    peper en zout

  • wat           suiker  

  • wat           plantaardige olie (geen olijfolie)

  • wat           cayennepeper of chilipoeder om het pittiger te maken

Andere benodigdheden

Grote pan 

Nog even dit:

Eigenlijk heet het gerecht; Daal Makhani of Creamy Black Lentil Dahl. Klinkt ook lekkerder. Anyway...recept komt uit de; Bijbel van de Indiaase keuken, pagina 139.

Staat voor 4 personen maar als bijgerecht is het zeker genoeg voor een man of 8. We hebben met name de hoeveelheden van de specerijen aangepast (van alles wat meer) omdat het dan net iets lekkerder is.

Dit gerecht is ook goed een dag eerder te maken, verbeterd de smaak en geeft je de dag van serveren meer tijd voor andere dingen.

Bereiding

Voorbereiding 8 uur!

  • Spoel zwarte linzen en kidney bonen paar keer tot je helder water hebt.

  • Doe ze in een pan met ruim water, zet weg (hoeft niet in koelkast).

  • Laat minimaal 8 uur of liever hele nacht weken.

--- dan dus een nacht of 8 uur wachten ---

  • Giet vocht linzen en kidneybonen af.

  • Voeg vers water toe en breng aan de koogk met wat zout.

  • 1 uur zachtjes laten koken, schep af en toe even om.

--- in dat uur kan je makkelijk volgende doen ---

  • snijd de (rawit) pepers open, verwijder de zaadjes en snijd klein; snipperen.
    (tip: niet in je ogen wrijven!).

  • Snipper de ui.

  • Snipper de koriander.

  • Rasp de knoflook, de gember en mix met elkaar met een beetje olie.

  • Verhit de ghee/roomboter in grote (braad) pan.

  • Fruit de gesnipperde uien.

  • Voeg dan laurier, komijnzaad toe en laat nog even 5 minuten bakken, roer even om.

  • Voeg gember/knoflook en pepertjes toe, laat weer even 5 min bakken, roer even om.

  • Voeg tomatenpuree toe, laat weer even 5 min bakken, roer even om.

  • Voeg de Kashmiri Chilipoeder toe, garam masala en wat zout naar smaak toe.

  • ... en ja, laat weer even bakken en roer om.

  • Laat geheel op laag vuur pruttelen.

  • Pureer de helft van de linzen met een stampotstamper (niet met staafmixer!).

  • Voeg alle linzen, kidney bonen toe aan massa in de pan en roer goed door!

  • Laat met deksel op de pan ongeveer 30 minuten zachtjes koken, en roer af en toe om (ook over de bodem omdat het kan "aanzetten").
     

  • Voeg 2/3 van de room toe, roer door.

  • Proef en breng op smaak met zout, peper, chilli peper of nog wat specerijen.

--- zet weg tot gebruik ---

Serveren:

  • Verwarm de massa.

  • Doe in een mooie, fraaie, gezellige of lelijke schaal.

  • Versier met de resterende room; druppels, sliertjes of een mooi swirl als je dat kan.

  • Doe er wat grof gesneden koriander of alleen wat koriander blaadjes over.

KPK/29dec22

bottom of page