Vlaamse stoof
Aantal: 6 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 45 min
Totale bereiding: 4,5 uur
​​
Ingrediënten
-
2 kg stoofvlees (bijv. sucadelappen, riblappen)
-
6 uien
-
4 teentjes knoflook
-
zout, peper
-
bloem
-
bakolijfolie
-
3 laurierblaadjes
-
2 thl gedroogde tijm
-
5 kruidnagels
-
½ thl nootmuskaat
-
4 bouillonblokjes
-
1 liter water
-
2 flesjes trappistbier naar keuze (bijv. Grimbergen, La Trappe, St.Bernardus)
​
Andere benodigdheden
Geen
​
Mis en place
Pel en snipper de uien en de knoflook.Snijd het vlees in stukken van 2 x 2 cm en doe in een ruime plastic zak (ik gebruik een pedaalemmerzak).
​
​
Bereiding
Verwarm de oven voor op 140 gr.
Strooi er wat zout en peper en zoveel bloem bij dat al het vlees goed bebloemd is.
Neem een ruime ovenpan en doe daar het bier, het water, de kruiden en bouillonblokjes in en breng aan de kook en zet laag.
Verhit wat bakolijfolie in een koekenpan en bak het vlees in delen rondom bruin.
Doe het bruin gebraden vlees in de ovenpan met kokend vocht.
Bak daarna de uien zo’n 3 minuten en doe er dan de knoflook bij, bak deze 1 minuut mee en doe het bij het vlees in de ovenpan.
Breng alles aan de kook, doe het deksel op de pan en zet in de oven voor 3,5 uur, zodat alles lekker langzaam kan pruttelen en garen.
Haal de pan uit de oven en roer ff lekker door en geniet van de heerlijke geur ervan.
Ga op zoek naar de laurierblaadjes en kruidnagels en verwijder deze uit de stoof.
Heerlijk met (zelfgemaakte) frietjes en (zelfgemaakte yoghurt-) mayonaise.
​
KPJ/18mrt2018
​