Sambal op basis van tomaat
Aantal: 6 jampotten van 350 ml
Complexiteit: eenvoudig
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 1,5 uur
​
Ingrediënten​
-
100 ml zonnebloemolie
-
4 uien
-
6 tenen knoflook
-
1 pot (800 gr) sambal oelek
-
3 cm gember
-
4 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
-
1 sereh stengel
-
flinke mespunt trassi
-
6 el bruine basterdsuiker
-
3 tl laos poeder
-
flinke scheut ketjap manis
-
3 el azijn
-
4 (ontvelde) tomaten
Bereiding
Een erg toegankelijke smaakvolle sambal!
​
Het snijwerk; snipper de uien en knoflook, schil de gember en daarna klein snijden.
Tomaten ontvellen: Pan water koken. De tomaten aan onderkant in kruisvorm insnijden, deze lang genoeg in pannetje met kokend water doen zodanig dat de schil wat loslaat. Afkoelen, schil er afhalen en in kleine stukjes snijden
De sereh stengel flink kneuzen met zwaar voorwerp, hierdoor komen de smaken goed vrij. (Ruik maar er voor en erna!)
​
Verhit de zonnebloemolie in de wok en voeg de uien toe totdat deze glazig zijn.
Voeg de knoflook toe en bak even mee.
Doe de inhoud van de pot sambal oelek erbij, de gember, de djeroek poeroetblaadjes, de serehstengel, de trassi, de basterdsuiker, de laospoeder, de ketjap en de azijn.
Alles aan de kook brengen.
​
Tomaat stukjes in de wok erbij en weer aan de kook brengen en dit geheel 45 min laag laten pruttelen.
De sambal direct in schone glazen potjes doen, laagje zonnebloemolie erop en deksel sluiten. In donkere ruimte erg lang houdbaar.
​
​
KPJ/07Feb18
​