top of page

Sambal op basis van tomaat

Aantal:           6 jampotten van 350 ml

Complexiteit:     eenvoudig

Werktijd:         30 min

Totale bereiding: 1,5 uur

​

Ingrediënten​

  • 100 ml              zonnebloemolie

  • 4                   uien 

  • 6 tenen             knoflook 

  • 1 pot (800 gr)      sambal oelek 

  • 3 cm                gember 

  • 4 blaadjes          djeroek poeroet (citroenblad)

  • 1                   sereh stengel 

  • flinke mespunt      trassi

  • 6 el                bruine basterdsuiker

  • 3 tl                laos poeder

  • flinke scheut       ketjap manis

  • 3 el                azijn

  • 4                   (ontvelde) tomaten

Bereiding

Een erg toegankelijke smaakvolle sambal!

​

Het snijwerk; snipper de uien en knoflook, schil de gember en daarna klein snijden.

Tomaten ontvellen: Pan water koken. De tomaten aan onderkant in kruisvorm insnijden, deze lang genoeg in pannetje met kokend water doen zodanig dat de schil wat loslaat. Afkoelen, schil er afhalen en in kleine stukjes snijden

De sereh stengel flink kneuzen met zwaar voorwerp, hierdoor komen de smaken goed vrij. (Ruik maar er voor en erna!)  

​

Verhit de zonnebloemolie in de wok en voeg de uien toe totdat deze glazig zijn.
Voeg de knoflook toe en bak even mee.
Doe de inhoud van de pot sambal oelek erbij, de gember, de djeroek poeroetblaadjes, de serehstengel, de trassi, de basterdsuiker, de laospoeder, de ketjap en de azijn.

Alles aan de kook brengen.

​

Tomaat stukjes in de wok erbij en weer aan de kook brengen en dit geheel 45 min laag laten pruttelen.


De sambal direct in schone glazen potjes doen, laagje zonnebloemolie erop en deksel sluiten. In donkere ruimte erg lang houdbaar.

​

​

KPJ/07Feb18

​

bottom of page