Pizza bianco
Aantal: 4 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 2 uur (incl rijstijd deeg)​​
​
Ingrediënten
Pizzadeeg:
-
350 gr tarwebloem
-
20 gr polenta
-
1 zakje droge gist (7 gram)
-
2 tl zout
-
2 el olijfolie (+ olie om in te vetten)
-
250 ml lauwwarm water
-
Snufje suiker
-
Optioneel: 4 tl polenta
​
Knoflookolie:
-
3 - 4 teentjes knoflook
-
50 ml olijfolie
​
Italiaanse ham vulling:
-
100 gr italiaanse ham
-
half zakje rucola (75 gram)
-
100 gr geraspte kaas
-
wat knoflookolie
-
naar smaak pul biber
-
wat grof zeezout
​
Gorgonzola vulling:
-
100 gram gorgonzola
-
half zakje rucola (75 gram)
-
50 gr geraspte kaas
-
wat knoflookolie
-
naar smaak pul biber
-
wat grof zeezout
Andere benodigdheden
Bakpapier
We hebben deze avond twee witte pizza’s gemaakt; 1 met gorgonzola-rucola en 1 met Italiaanse ham-rucola. Maar laat jezelf gaan en maak een pizza naar eigen fantasie.
​
Mis en place
Knoflookolie: pers 3 a 4 teentjes knoflook uit en doe dit bij 50 ml olijfolie (extra vergine)
​
​
Bereiding
Pizza bodem:
Doe de gist met een deel van de 250 ml lauwwarm water en een snufje suiker (is voeding voor de gist) in een kommetje en roer. Dit mengsel moet schuimig worden, dan weet je dat de gist werkt.
​
Doe de bloem, gistmengsel, polenta, olijfolie in een kom en roer met een houten lepel om (of handmixer met deeghaken).
Giet het water er beetje bij beetje bij (misschien is 250 ml te veel) en meng het met de hand tot een zacht en elastisch deeg.
Kneed minimaal 10 minuten.
​
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, bestrijk de bovenkant eveneens met olie, dek af met een vochtige theedoek en laat op kamertemperatuur minimaal 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
​
Verhit de oven voor op 250 graden met de bakplaten er in.
​
Neem na het rijzen het deeg uit de kom en kneed op een schoon met bloem bestoven werkvlak het deeg nog een paar minuten door. Verdeel in twee porties en rol elke helft uit tot een ronde/rechthoekige lap. Bestrooi 2 vellen bakpapier met de polenta en leg daarop het deeg.
​
Bestrijk de pizza’s met de knoflookolie.
Doe op pizza 1 geraspte Goudse kaas.
Doe op pizza 2 stukjes gorgonzola en een beetje geraspte Goudse kaas.
Op beide pizza’s naar smaak pul biber toevoegen.
​
Haal de hete bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met pizza op de plaat.
Bak de pizza’s in 12-14 minuten knapperig (de kaas moet borrelen en goudbruin kleuren).
​
Haal pizza 1 uit de oven en beleg met in stukken gescheurde Italiaanse ham en de rucola en snij in stukken.
Haal pizza 1 uit de oven en snij in punten.
​
​
KPK/21mrt18
​