top of page

Pizza bianco

Aantal:           4 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         30 min

Totale bereiding: 2 uur (incl rijstijd deeg)​​

Ingrediënten

Pizzadeeg:

  • 350 gr          tarwebloem

  • 20 gr           polenta

  • 1 zakje         droge gist (7 gram)

  • 2 tl            zout

  • 2 el            olijfolie (+ olie om in te vetten)

  • 250 ml          lauwwarm water

  • Snufje          suiker

  • Optioneel: 4 tl polenta

Knoflookolie:

  • 3 - 4 teentjes  knoflook

  • 50 ml           olijfolie

Italiaanse ham vulling:

  • 100 gr          italiaanse ham

  • half zakje      rucola (75 gram)

  • 100 gr          geraspte kaas

  • wat             knoflookolie 

  • naar smaak      pul biber

  • wat             grof zeezout

Gorgonzola vulling:

  • 100 gram        gorgonzola

  • half zakje      rucola (75 gram)

  • 50 gr           geraspte kaas

  • wat             knoflookolie

  • naar smaak      pul biber

  • wat             grof zeezout

 

Andere benodigdheden

Bakpapier 

We hebben deze avond twee witte pizza’s gemaakt; 1 met gorgonzola-rucola en 1 met Italiaanse ham-rucola. Maar laat jezelf gaan en maak een pizza naar eigen fantasie. 

Mis en place

Knoflookolie: pers 3 a 4 teentjes knoflook uit en doe dit bij 50 ml olijfolie (extra vergine)

Bereiding

Pizza bodem:

Doe de gist met een deel van de 250 ml lauwwarm water en een snufje suiker (is voeding voor de gist) in een kommetje en roer. Dit mengsel moet schuimig worden, dan weet je dat de gist werkt.

Doe de bloem, gistmengsel, polenta, olijfolie in een kom en roer met een houten lepel om (of handmixer met deeghaken).

Giet het water er beetje bij beetje bij (misschien is 250 ml te veel) en meng het met de hand tot een zacht en elastisch deeg.

Kneed minimaal 10 minuten.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, bestrijk de bovenkant eveneens met olie, dek af met een vochtige theedoek en laat op kamertemperatuur minimaal 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

Verhit de oven voor op 250 graden met de bakplaten er in.

Neem na het rijzen het deeg uit de kom en kneed op een schoon met bloem bestoven werkvlak het deeg nog een paar minuten door. Verdeel in twee porties en rol elke helft uit tot een ronde/rechthoekige lap. Bestrooi 2 vellen bakpapier met de polenta en leg daarop het deeg.

Bestrijk de pizza’s met de knoflookolie.

Doe op pizza 1 geraspte Goudse kaas.

Doe op pizza 2 stukjes gorgonzola en een beetje geraspte Goudse kaas.

Op beide pizza’s naar smaak pul biber toevoegen.

Haal de hete bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met pizza op de plaat.

Bak de pizza’s in 12-14 minuten knapperig (de kaas moet borrelen en goudbruin kleuren).

Haal pizza 1 uit de oven en beleg met in stukken gescheurde Italiaanse ham en de rucola en snij in stukken.

Haal pizza 1 uit de oven en snij in punten.

KPK/21mrt18

bottom of page