top of page

Palak Paneer uit Madhya Pradesh

Aantal:           6 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         40 min/uur

Totale bereiding: 40 min/uur​​

​

Ingrediënten

  • 400gr           spinazieblaadjes (gewassen)
                      of equivalent diepvries spinazie
                      ontdooid en goed uitgelekt) 

  • 200gr           paneer 
                      Als je het niet kan kopen is het
                      ook mogelijk een jonge smeltbare
                      zachte kaas te nemen.

  • 3               groene chili

  • 3cm             gember (gehakt)

  • 14/16 teentjes  knoflook (gepeld)

  • 1               ui (groot, gesnipperd)

  • 1               tomaat (gehakt)

  • 1 tl            komijnzaad

  • 1 tl            kurkumapoeder

  • 1 tl            rode chilipoeder

  • 1 tl            komijnpoeder

  • 1 tl            korianderpoeder

  • 1 tl            garam masalapoeder

  • 4 el            olie (plantaardig)

  • wat             zout

  • 2 el            verse room voor garnering.
     

Andere benodigdheden

Een koekenpan of gewone pan en een staafmixer, food processor of blender

Nog even dit:

Vele recepten geprobeerd om de Palak Paneer te vinden die we op onze rondreis door Radjasthan ooit hebben gegeten, maar eigenlijk nooit gevonden. Na dit te hebben verteld aan mijn Indiaase collega kreeg ik dit recept van haar moeder. En inderdaad dit recept voldeed aan mijn verwachting/herinnering.​

​

Mis en place

Ik zet altijd alle ingredienten klaar zodat ik niet hoef te zoeken. Verder:

  • pel en snipper de knoflook.

  • snipper de grote ui.

  • maak van 150gr paneer blokjes en schaaf de rest als garnituur.

  • ontdoe de gember van de bast en hak fijn.

  • Snijd de tomaat in stukken.

​

Bereiding

​

  • Kook één liter water in de pan, voeg spinazieblaadjes toe en
    laat het geheel een minuut koken, zet het vuur uit.

     

  • Giet het water af (bewaar wat voor later), doe de gekookte spinazie in een mengbeker(waar je de staafmizer kan gebruiken) en bewaar deze opzij.
     

  • Verhit olie in een pan.
     

  • Voeg de uien toe en bak deze op middelhoog vuur tot ze lichtbruin worden (kan een paarminuten duren).
     

  • voeg komijnzaad toe, bak het een paar seconden en

  • voeg dan groene chilipeper, gember en knoflook toe.
     

  • Voeg de gehakte tomaat toe,
    kook op middelhoog vuur tot hij een beetje zacht wordt (2-3 minuten).

     

  • Zet het vuur uit en laat afkoelen, doe het baksel ook in de mengbeker.
     

  • Zet de staafmixer erop (of zet de blender aan) en mix/meng het tot een dikke, lobbige maar gladde pasta (voeg eventueel wat spinazieafgietwater toe),
    bewaar het opzij.

     

  • Verhit olie in dezelfde pan, voeg kurkumapoeder, rode chilipoeder, korianderpoeder en komijnpoeder toe.
    Bak dat even gedurende 20-30 seconden
     

  • Voeg de eerder gemaakt massa gladde pasta uit de mengbeker toe en blijf roeren to het geheel goed gemend is.
     

  • Dek de pan af en laat even minuut of 2 tot 4 op middelhoog vuur pruttelen.
     

  • Voeg garam masalapoeder en zout naar smaak toe en roer goed door.
     

  • Voeg de paneerblokjes toe, meng gelijkmatig door de massa.
     

  • Dek de pan af en laat 2 minuten op laag vuur koken, zet het vuur uit.
     

Voor de opmaak, doe de massa in leuk schaalte, maak een "Swirl" room en strooi wat geraspte paneer. 

 

Klaar is je Palak Paneer, lekker met roti, paratha, naan en kulcha etc. maar ook met rijst!

​

​

KPK/03feb24

​

bottom of page