Ossenstaartstoof
Aantal: 4 personen (en met een beetje mazzel
hou je dan iets over)
Complexiteit: eenvoudig
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 6,5 uur
Ingrediënten​
-
2,5 kg ossenstaart
-
4 uien
-
4 stengels bleekselderij
-
4 winterwortelen
-
2 blik tomaat
-
0,5 fles rode wijn
-
3 teentjes knoflook
-
1 el tijm
-
1 el rozemarijn
-
2 laurierblaadjes
-
3 kruidnagels
-
3 el bloem
-
olijfolie
-
naar smaak peper en zout
-
3 gedroogde pepertjes (optioneel)
Oudste zoon woont op kamers en waait nog wel eens aan. Op mijn vraag waar hij dit weekend zin in had, was zijn antwoord ‘stoof’ ouderwetse ‘stoof’, daar hebben wij op "huis" geen tijd voor om te maken.
​
Volgens mij maak je de lekkerste (Europese) stoof van ossenstaart. Daar de slager
‘maar’ 1,5 kg ossenstaart had heb ik ook 1 kg kalfsschenkel meegenomen.
Begin wel op tijd (of een dag ervoor) want je bent best wel even bezig.
Bereiding
Oven voorverwarmen, hoogste stand (bij voorkeur gril aan, niet noodzakelijk).
​
Ossenstaart bestrooien met peper en zout en er wat olijfolie over sprenkelen. Vervolgens in de braadslede doen en in de oven zetten. Als je een gril in de oven hebt helpt dat.
Het gaat erom dat de ossenstaart lekker gaat bruinen (ook een keertje draaien) onder de gril gaat het iets sneller dan zonder.
​
Tijdens het bruinen van de ossenstaart kan je het snij werk doen;
Snipper de uitjes, snij de bleekselderij in stukjes alsook de wortel en de knoflook ook snipperen.
​
Bak de uien bruin in olijfolie. Voeg de knoflook en bak even mee. Voeg daarna de wortel toe en laat op middelhoog vuur meegebakken.
De bloem toevoegen en meebakken en garen. Het geeft niet als de massa een beetje op de bodem aanzet.
​
Voeg de wijn toe, mag trouwens best iets meer zijn dan een halve fles, maar ja, een slokje tijdens het bereiden is niet te versmaden ;-)
Blikken tomaat toevoegen en goed roeren tot dat alles van de bodem loskomt.
​
Tijm, rozemarijn, laurier, kruidnagel en de pepertjes toevoegen (alles naar smaak).
​
De bruin gekleurde ossenstaart voorzichtig toevoegen.
De ossenstaart moet onder het vocht staan, waarschijnlijk moet er wat water bij.
Breng de ovenwarmte terug naar 150 gr en de pan mag nu 6 uren rustig pruttelen.
Je hebt er geen omkijken naar, en je kunt wat anders gaan doen.
​
Na zes uurtjes is de hoeveelheid vocht ongeveer gehalveerd en hou je een goddelijk stoofgerecht over. Ik heb de olie die bovenop dreef er zoveel mogelijk afgeschept, daar wordt het een lekker mager en gezond gerecht van! Botjes er uithalen.
​
Wij hebben dit gegeten met Stoemp (wortelstamppot met kaas) en er een paar druppels Gremolata over heen gedaan.
​
Zoon heeft drie keer opgeschept....en hij was niet de enige.
​
KPK/17feb18
​