Ossenstaartsoep
Aantal: 6 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 50 minuten
Totale bereiding: 4 uur en 20 minuten
Ingrediënten​
-
1 kg ossenstaart
-
1 ui
-
1 prei
-
1 grote winterwortel
-
bos bladpeterselie
-
10 peperkorrels
-
2 laurierblaadjes
-
2 kruidnagels
-
1/4 tl foelie poeder
-
2 el bouillon
-
1,5 liter water
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
50 ml port
-
250 gr champignons
of 100 gr gedroogde paddenstoelen
​
Bereiding
Pak een soeppan en doe daar 1 liter water in.
Doe daar de bouillon en de kruiden/specerijen bij.
​
Haal buitenste blad van de prei eraf en gooi weg.
Snijd vanaf donkergroene deel een halve prei in ringen.
Schil de wortel en snijd in dunne halve plakjes.
Snijd een halve bos peterselie vanaf de steelkant in stukjes.
Schil de ui en snijd in halve ringen.
Voeg al deze groentes bij het water met kruiden in de soeppan en verwarm deze.
Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de ossenstaart rondom lekker bruin aan.
Voeg op het laatst de tomatenpuree toe en verwarm even mee.
​
Doe de ossenstaartstukken bij de soep en gooi een half liter water bij de tomatenpuree, verwarm en doe ook bij de soep.
Laat de soep aan de kook komen, zet laag met deksel op de pan en laat 3,5 uur lekker trekken.
​
Schep na 3,5 uur de ossenstaartstukken uit de pan en leg op bord. Haal de botjes eruit.
Heerlijk om deze botjes nadat het vlees eraf is nog wat af te kluiven.
Zet staafmixer op de soep en maal tot egale soep.
Je kunt de soep ook zeven, maar ik wil de vezels in de soep houden en het geeft wat dikte aan de soep.
Voeg het vlees toe en proef even...misschien wat zout of peper erbij?
Snijd de champignons in smalle reepjes en doe bij de soep.
Of zet de gedroogde paddenstoelen op wat heet water, laat even 10 minuten trekken, snijd ze in reepjes en gooi dan bij de soep.
Voeg naar wens de port toe en klaar is de heerlijke zelfgemaakte ossenstaartsoep!
​
KPJ/9mrt2018
​