Mayonaise (+ variaties)
Aantal: 1 grote pot
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 15 min
Totale bereiding: 15 min​​
​
Ingrediënten
-
2 eidooiers
-
1 volle tl mosterd
-
300 ml plantaardige (geen olijf) olie
-
2 a 3 el azijn (of citroensap)
-
naar smaak zout en peper
​
Andere benodigdheden
pot om in te bewaren
Bereiding
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zet een schaal op een theedoek, voorkomt schuiven, en doe er eidooiers, mosterd, zout en azijn (of citroensap) in. Klop met een garde door elkaar.
Meng heel geleidelijk (druppelsgewijs) de olie erdoor. De mayonaise wordt op een gegeven moment steeds dikker. Dit kost tijd!
Als een derde van de olie is toegevoegd, kan de rest in een dun straaltje langzaam, al kloppend, worden toegevoegd.
Je kunt de mayonaise, indien nodig, verdunnen met een beetje water. Voeg naar smaak een paar druppels azijn (citroensap), peper en zout toe.
​
Variaties:
Sriracha-mayonaise/tabasco-mayonaise:
1 a 2 el Sriracha of tabasco
6 el mayonaise
Mengen en dippen met chips, stokbrood, wortel, komkommer, paprika.
Knoflook-mayonaise:
2 a 3 teentjes knoflook
6 el mayonaise
Knoflook uitpersen en mengen met de mayonaise. Ook een lekkere dip.
Tonijn-mayonaise:
2 teentjes knoflook
1 blikje tonijn (op water of olie)
Knoflook uitpersen. Tonijn fijnprakken en beide mengen door de mayonaise. Indien je wat water toevoegt kun je dit ook gebruiken als dressing over een salade of geroosterde groenten.
Cornichons-mayonaise (remoulade-saus)
2 el zure augurken (cornichons)
1 el kappertjes
1 tl mosterd
1 tl peterselie, dragon en/of kervel (als je dit in huis hebt)
6 el mayonaise
Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer goed om. Is lekker bij vissticks.
​
​
KPK/20oct18
​