Marokkaanse Kip
Aantal: 4 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: x min/uur
Totale bereiding: x min/uur​​
​
Ingrediënten
-
1 kilo kip (met of zonder bout, stukken filet
of kipdijvlees....maakt niet uit). -
1 blk/300 gr pitloze olijven
-
1 gefermenteerde citroen
-
4 tenen knoflook
-
flinke scheut olijfolie (maar zonnebloem olie kan ook)
-
boter
-
1/4 bosje koriander
-
1/4 bosje peterselie (platte, geen krul!)
-
2 tl peper
-
2 tl zout
-
2 tl paprikapoeder
-
2 tl komijnpoeder
-
2 tl safraanpoeder
-
2 tl gemberpoeder
(met tl - theelepel bedoelen we echt volle theelepels!)​
​​
Andere benodigdheden
​
Nog even dit:
Dit is een van mijn favoriete gerechten gekregen van een Marokkaanse collega van mijn vrouw in 2006. De combinatie van het vlees, de olijven, de gefermenteerde citroen en de specerijen maken het voor mij watertandend lekker en een gerecht dat we zeker elk jaar eten.
​
​
Bereiding
-
Snijd intussen de koriander, knoflook en peterselie klein.
-
Maak de kip schoon, snijd eventueel in kleinere stukken.
-
​
-
Maak kip droog
-
Doe olie in de pan en zet op midden hoog "vuur"
-
Doe de kip in de pan en bak een klein beet bruin aan.
​
-
Doe eerst de specerij-poeders in de pan, roer om.
-
Doe de koriander, knoflook en peterselie erbij en roer weer om.
-
Laat even aanbraden.
-
Doe er een koud water bij (kip mot net onder water staan) en breng weer aan de kook.
-
Eenmaal aan de kook, "vuur" lager zetten en tegen de kook aanhouden voor 45 min.
af en toe doorroeren en kijken of het niet aanbakt, eventueel weer wat water bij doen.
Moet een sausje worden waar je straks de olijven in kookt.
-
Als de kip goed gaar is uit de pan halen.
-
Snijd de gefermenteerde citroen klein doe bij de saus.
-
Doe de olijven in de overgebleven saus en laat zachtjes koken voor ongeveer 15 min.
-
Doe de kip weer terug.
-
Strooi de koriander erover.
​
Kook er rijst bij (ga er even vanuit dat je dat wel kan koeken, staat op verpakking).
Dien in diep bord op met eerst rijst, dan wat kip en schenk wat saus over rijst en kip.
​
KPK/30dec22
​