top of page

Kip met citroen uit de oven

Aantal:           4 personen
                  (of als je halve kip lust; 2 personen)

Complexiteit:     eenvoudig

Werktijd:         10 tot 15 min

Totale bereiding: 60 min

Ingrediënten​

  • 1              Kip

  • 2              citroen

  •                peper en zout

  • 2              tandenstokers of een satéstokje 

Bereiding

Dit is het makkelijkste en lekkerste (Italiaanse) kipgerecht

dat je kan vinden! Vlees van de kip wordt niet droog

maar blijft lekker sappig!

​

Verwarm de oven tot 180 gr.

​

Je hebt flink wat peper en zout nodig om de kip mee in te smeren dus ik doe dat als eerste samen in een klein bakje.

Pak de citroen en knijp er een paar keer flink in en/of rol met je handen met flinke kracht over je aanrecht om de binnenkant te kneuzen. Neem iets waarmee je de citroen kan in prikken en perforeer de citroen rondom! 20 to 30 gaatjes prikken (vork gaat het snelste) 

​

Maak de kip schoon, spoel ook de binnenkant goed uit. Droog de kip aan de buitenkant. Verdeel/strooi rijkelijk het zout/peper mengsel aan de binnenkant van de kip gelijkmatig en vervolgens de buitenkant. Overal moet peper en zout zitten en wrijf het een beetje in.

​

Stop de citroen in de kip en probeer de 2 openingen (nek en kont) zo goed mogelijk dicht te maken met het satéstokje of de tandenstokers (moet zo min mogelijk lucht uit kunnen ontsnappen).

Zoals je ziet op de foto is het afbinden hier niet goed gegaan (kleine kip tov (te) grote citroen) maar dat maakt voor de smaak niet uit.

Leg de kip met zijn borst omhoog in de braadslede. Geen boter of olie toevoegen, de kip wordt gebraden in zijn eigen vet! en zal niet vastplakken aan de braadslede.

Zet midden in de oven.

​

Draai de kip na 15 min voorzichtig om zodat de huid in tact blijft. Als je de kip aan beide kanten goed hebt afgesloten zal de huid als een ballon opzetten (ziet er leuk uit!).

Laat de kip nog 20 min braden op dezelfde temperatuur.

​

Zet de oven na 20 min op 200 gr en laat de kip nog 15 minuten in de oven braden.

​

Haal de kip uit de oven en haal voorzichtig (zonder erin te prikken) de citroen uit de kip.

​

Voila, een heerlijke, knapperige en malse kip!

Serveer in de braadslede, de sappen in de braadslede zijn ook erg lekker!

​

Wij doen vaak rondom de kip in de braadslede geschilde en in stukken gesneden aardappelen (af en toe omscheppen)! Super lekker!

​

​

KPK/06feb18

bottom of page