Hazelnootschuimtaart
Aantal: 12/16 personen
Complexiteit: middelmatig
Werktijd: 75 minuten
Totale bereiding: 3,5 - 4 uur
Ingrediënten​
Kookschuim voor 2 cirkels schuim
-
6 eiwitten
-
40 gr poedersuiker
-
325 gr suiker
-
115 ml water
-
250 gr gemalen hazelnoten
-
75 gr fijn gehakte hazelnoten
-
100/150 gr pure chocolade om schuimplaten mee in te smeren
-
2 vellen bakpapier
-
3 spuitzakken en spuitmonden
Chocolademousse
-
4 eidooiers
-
60 gr suiker
-
200 gr pure chocolade
-
240 ml melk
-
2 pakjes koude houdbare slagroom (400 ml)
of maak heerlijke mousse van een halve zak chocolademousse van Callebaut (Sligro)
​
Slagroom om mooie toeven te spuiten op bovenste schuimcirkel
-
2 pakjes koude houdbare slagroom
-
50 gr suiker
Bereiding
Kookschuim
Pak de keukenmachine met de klopgarde. Maak de kom vetvrij met wat citroensap.
Doe de eiwitten erin en klop ze los en voeg daar 50 gr poedersuiker aan toe en klop stijf in 5 minuten.
Kook de 325 gr suiker samen met het 115 ml water tot 120 gr.
Voeg de suikersiroop al kloppend toe aan de opgeklopte eiwitten en laat al kloppend op hoogste stand in 15 minuten afkoelen.
Als het afgekoeld is, de gemalen hazelnoten erbij en kort doorkloppen.
Pak 2 bakplaten en 2 vellen bakpapier.
Teken er 2 cirkels op van 30 cm doorsnee. Ik gebruik een rvs bak als hulp van ongeveer die maat (die is 28 cm) en knip wat ruimer uit.
Verwarm de heteluchtoven voor op 150 gr.
Neem een spuitzak met gladde of kartel spuitmond van ong 1,5/2 cm doorsnee.
Vul deze met de helft van het hazelnootschuim en spuit op de bakplaat een cirkel schuim op de lijn van 30 cm. Herhaal dit voor de 2e cirkel. Maak het schuim op over beide cirkels en egaliseer eventueel met een vorkje.
Is best nog lastig om dat gelijkmatig te doen hoor.
Bak de schuimcirkels in 50 minuten droog en wat taaiig en haal ze uit de oven.
Laat ze iets afkoelen en leg ze ondersteboven op een rooster. Zo kun je voorzichtig het bakpapier eraf halen. Laat verder afkoelen.
Hak de 150 gr chocolade in stukjes en laat au bain-marie smelten.
Smeer de schuimcirkels in met deze chocolade, strooi er de 100 gr gehakte hazelnoten overheen en laat hard worden.
​
Chocolademousse
Pak een ruime kom en doe daar de eidooiers en suiker in. Klop dit met een garde of handmixer luchtig net zolang totdat het lichtgeel van kleur is.
Verhit de melk in een pannetje en klop door het eidooiermengsel.
Alles weer terug in het pannetje en verhit op lage temperatuur al roerend tot vla dikte.
Hak de chocolade in stukjes en roer door het mengsel tot chocolade gesmolten is.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel voorzichtig door het chocolademengsel.
Doe de mousse in een spuitzak met kartelmond en spuit een iets kleinere cirkel op de chocoladekant van 1 schuimcirkel. Buitenrand 1 cm vrijlaten.
Leg de 2e schuimcirkel met chocoladelaag omhoog erop en druk wat aan, zodat chocolademousse opzij gedrukt wordt tot aan de rand van het schuim.
Klop de 2 pakjes slagroom met suiker stijf. Doe over in een spuitzak met kartelmond.
Spuit op bovenste schuimlaag mooie toeven slagroom en/of chocolademousse naar eigen fantasie.
Rasp er eventueel nog wat chocolade overheen ter versiering. Of gebruik een andere versiering naar wens.
​
Zet deze schuimtaart een paar uur in de koelkast zodat alles lekker in kan trekken.
Snijd in punten zo groot als jezelf wilt. Maak de stukken niet al te groot, het is vrij machtig.
​
Heerlijk als dessert met een kopje koffie of thee en een glaasje Tia Maria! Recept hiervan is ook op onze site te vinden.
​
​
KPJ/18mrt2018
​