Hachis Parmentier (ovenschotel)
Aantal: 4 personen
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 15 minuten
Totale bereiding: 1 uur
​
Ingrediënten​
-
1 kg aardappels
-
500 gr rundgehakt
-
500 gr hele snijbonen
of spercie bonen
of broccoli -
3 bosuitjes
-
10 stengels peterselie
-
3 teentjes knoflook
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
naar smaak pul biber
of sambal naar smaak -
200 gr geraspte (jong) belegen kaas
-
wat nootmuskaat
-
wat paneermeel
-
wat bakolijfolie
​
Andere benodigdheden
Ovenschaal 30 x 20 cm
Mis en place
​
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in een pan water met wat zout.
Was de snijbonen, haal de puntjes er vanaf en snijd ze diagonaal in stukken van 2 cm en kook deze in pan met water en wat zout in 5 min beetgaar.
Snijd ondertussen de bosui en de peterselie.
Maak de knoflook schoon.
Rasp de knoflook.
Bereiding
​
Doe wat bakolijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
Voeg er naar smaak zout en peper en evt pul biber, die laatste voor wat pit, aan toe.
Doe er de bosui en de peterselie en de geraspte knoflook bij.
Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij en roer door.
Laat zo’n 2 minuten ff meebakken en zet de pan uit.
​
Giet de bonen af en laat uitstomen.
Giet ook de aardappels af en laat ze stomen.
Verwarm gelijktijdig wat melk op.
​
Maak van de aardappels en warme melk een puree en voeg er wat nootmuskaat en 50 gram geraspte kaas aan toe en roer door totdat het een mooie homogene puree is.
​
Verwarm de oven voor op 180 gr.
​
Pak een ovenschaal en doe de de gehakt erin.
​
Als tweede laag gaan de bonen erin en de derde laag is de afdeklaag met de puree.
Verdeel alles goed en verdeel de puree niet al te glad uit.
Beetje robuuste laag is mooi.
​
Strooi wat paneermeel over de puree en als laatste de geraspte kaas.
Zet de ovenschaal zo’n 15 minuten in de oven.
Dit recept is ook prima van te voren te maken, zodat je het zo uit de koelkast kunt pakken.
Dan zet je de schaal zo’n 40 minuten in de voorverwarmde oven.
​
Klaar is de heerlijke complete ovenschotel!
​
KPJ/20mrt2018
​