Gevulde speculaas met fris accent
Aantal: 12/16 stukken
Complexiteit: gemiddeld
Werktijd: 30 minuten
Totale bereiding: 1 uur (verdeelt over 2 dagen)
Ingrediënten
-
250 gr bloem
-
125 gr bruine basterdsuiker
-
125 gr roomboter
-
20 gr speculaaskruiden
-
2 gr zout
-
2 gr bakpoeder
-
25 ml karnemelk
-
500 gr amandelspijs
-
1 ei
-
2 el amandelschaafsel
​
Verder nodig:
-
keukenmachine
-
handmixer
-
plastic folie
-
bakvorm met losse bodem 25 x 25 cm
Bereiding
Dag voordat je het nodig hebt
​
Doe de karnemelk in een bakje en los daar het zout in op.
Pak een mengkom en doe daar de bloem, speculaaskruiden en bakpoeder in.
Klop in andere kom de boter luchtig met een handmixer en voeg de suiker en karnemelk toe.
Voeg hier het bloemmengsel bij en kneed door met de handen tot een deeg.
Deel deeg in tweeën en verpak beide delen in plastic folie en leg een nacht in de koelkast.
Volgende dag:
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Vet de bakvorm in.
Rol helft van het deeg uit op licht bebloemde aanrechtblad en bekleed er de bakvorm mee incl de opstaande randen.
Verdeel amandelspijs in stukjes over de bodem en druk het met de vingers of vork zachtjes gelijkmatig uit. Rol andere helft van het deeg uit op licht bebloemde aanrechtblad en dek er de amandelspijs mee af. Druk het goed aan!
Bestrijk bovenkant met losgeklopt ei en verdeel er wat amandelschaafsel over.
Bak de gevulde speculaas in 30 minuten bruin en gaar.
​
Laat de speculaas in de vorm afkoelen en los het uit de vorm.
​
Dat wordt smullen!
KPJ/07feb18