Gerookte zalm
Aantal: 1 zalm zijde
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 20 min
Totale bereiding: 5 tot 6 uur​​
​
Ingrediënten
-
1 zalmzijde
-
210 gr zout
-
90 gr suiker
Zout / suiker verhouding 70-30
​
Andere benodigdheden
Grote bak (liefst afsluitbaar), koud-rookoven,
flexibel fileermes
Roken van de zalm is makkelijker als je denk, maar zoveel lekkerder dan dat je het koopt in de winkel. Heerlijk op een boterham met een beetje mayonaise, plakjes zelf gerookte zalm en en zacht gekookt eitje!
Mis en place
Eventueel de zalm zijde ontschubben. Wij proberen altijd schoongemaakte zalm te kopen.
​
​
Bereiding
Gooi in een bak waar de hele zalm in kan (of in delen gesneden) het zout en de suiker.
Meng dit goed.
Leg de zalm in de bak met het mengsel en zorg dat de zalm helemaal bedekt is.
Laat ze zalm minimaal 4 uren in het zout/suikermengsel.
Liever niet langer dan 6 uur omdat anders de zalm te hartig wordt.
​
Haal de zalm uit het mengsel en spoel goed af en dep droog.
​
Hang of leg de zalm in de koud rookoven.
Rook de zalm minimaal twee keer 12 uur. Meer roken kan naar persoonlijke smaak.
​
Snijd schuinweg mooie dunne plakjes van de gerookte zalm.
​
Lekker on zelf zalmsalade te maken.
​
KPK/22mrt18
​