top of page

Gekookt ei

Aantal:           zoveel als je nodig hebt 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         20 sec

Totale bereiding: 8 min

Ingrediënten

  • x aantal      eieren (maat large)

  • genoeg        kokend water

Andere benodigdheden

Pannetje, eierprikker, lepel of schuimspaan

Ook al ben je geen Keukeprins één recept moet je kunnen! Een ei koken!

Het lijkt makkelijk maar als je je verheugd op een lekker zacht gekookt eitje is het natuurlijk wel een grote teleurstelling als het resultaat een "snot"eitje of "knetter" hard eitje is geworden!

Dit recept garandeert dat je voor je geliefde een heerlijk eitje kan maken voor bij een romantisch ontbijtje!

Succes!

Bereiding

Vul pan met voldoende water zodat de eieren volledig onderwater komen te liggen. 

Zet de pan op het vuur en wacht tot het water kookt.

Er zijn recepten waarbij je de eieren in het koude water legt en men de kookwekker aanzet als het water kookt....fout fout fout. Tenzij je van een verrassing houdt omdat je met deze methode nooit weet wat je gaat krijgen!  

Okay, het water kookt.

Prik met de eierprikker een gaatje in de bolle onderkant van de eieren. Dit doe je om het luchtbelletje in het ei de kans te geven tijdens het koken (lucht zet dan uit) te laten ontsnappen. Vergeet je dit dan kan het ei knappen in de pan, jammer, maar vaak gaat het ook goed.

Ohja, het water kookt dus!

Pak een lepel of zoals op de foto een schuimspaan en leg de eieren in het water. 

Nu er even bij blijven! 

Zet de eierwekker op 6 min 15 sec!

Als het water weer kookt start dan de wekker!

Nu hebt je dus iets meer dan 6 min om iets anders te doen, maar zorg dat je op hoor afstand van je kookwekker blijft!

Als de wekker gaat zet je het vuur uit en giet meteen het kokende water in de gootsteen.

Vul de pan met eieren met koud water!

Laat 1 minuut staan en giet daarna af.

Serveer naar eigen creativiteit.....een heerlijk zacht eitje.

Lekker op een boterham met ham of zalm!

Kooktijden rekentabel:

Zacht gekookt ei:

large ei uit de koelkast: 6 min 15 sec

klein ei:                 -15 sec

groot ei:                 +15 sec

ei op kamertemperatuur:  - 15 sec

Hard gekookt ei:

+ 2 min (tov zacht gekookt ei)

Knetter hard gekookt ei:

+ 5 min (tov zacht gekookt ei)

KPK/24mar18

bottom of page