top of page

Geit Curry uit Kashmir / Kashmiri Goat Curry

Aantal:           4 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         ongeveer 1 uur

Totale bereiding: ongever 2 uur​​

Ingrediënten

  • 800 gr        geitvlees met bot, in stukken

  • 2             uien

  • 4 tenen       knoflook

  • 0,5 tl        asafoetida

  • 1 tl          karwij of komijnzaad

  • 4 of 5        gedroogde chili pepers

  • 15            zwarte peper korrels

  • 5             kruidnagels

  • 5             zwarte kadamonpeulen

  • 5 el          zonnebloem olie

  • naar smaak    zout

  • 1/4 bosje     verse koriander

     

  • 7 el          Giekse yoghurt (10% vet)

  • 1 el          bloem

  • 2 tl          Kashmiri chilipoeder

  • 4 tl          venkelpoeder

  • 2 tl          gemberpeoder

  • 2 el          komijnpeoder

  • 1 el          korianderpoeder

  • 3 el          meat(vlees) masala 

  • 0,5 tl        asafoetida

  • 1 tl          karwij- of komijnzaad

Andere benodigdheden

Grote pan om in te stoven, vijzel

Nog even dit:

Dit is echt een fantastisch gerecht. We hebben het iot de Bijbel van de Indiaase Keuken, pagina 179.

Ook hier hebben we de hoeveelheden iets omhoog bijgesteld, en wat toegevoegd.

Wij hebben het gemaakt als bijgerecht, maar ook als Biryani. Recept is dan het zelfde maar je dient op in een grote ovenschaal met daar safraangekleurde rijst erover. Ook super. Recept vind je Hier.

Bereiding

Voorbereiding:

  • Snijd de chilipepers in lengte en dan in de breedte zodat het smalle reepjes worden.  

  • Kneus de kardamonpeulen in de vijzel, verwijder de vliezen.

  • doe bij de kardamonzaadjes de kruidnagels, perperkorrels erbij en maal fijn in de vijzel.

  • Snijd de ui in halve ringen.

  • Snijd de knoflook in plakjes.
     

  • Verhit de olie in de stoofpan op miden hoog "vuur".

  • Fruit de ui en knoflook in de olie even glazig

  • Doe de gekeusde speceijen voor een paar minuten om de smaak vrij te laten komen.

  • Voeg chilipepers, karwij/komijnzaad ende asafoetyida toe en roer goed om.

  • Bak dit een paar minuten maar laat niet verbranden!
     

  • Zet "vuur" hoger.

  • Voeg het geitenvlees toe bak in 5 tot 10 minuten rondom bruin.

  • Voeg 350 ml (liefts warm/heet) water toe en breng aan de kook.

  • Laat een minuut of 5 koken.

  • Zet op laag "vuur".
     

  • Doe de yoghurt in een bak

  • Voeg de bloem toe en 3 el water en roer door elkaar.

  • Voeg de Kashmiri chili-, venkel, gember-, komijn-, korianderpoeder samen met
    de meat massala
    met wat zout toe.

  • Roer goed door.
     

  • Meng het yoghurt mengsel in de pan met geitenvlees en roer goed door.

  • Vlees moet wel onder vocht gedompeld zijn, vul eventueel aan met water.

  • Breng aan de kook en laat gaar stoven, wel af en toe omdraaien.
    note:
    Het recept geeft aan dat het in 40 min gaar moet zijn, dat lukte ons ook niet in 1 uur.
    We hebben het een 2e keer gemaakt toen gaar in 1 uur maar wel in druk/stoom oven op 120 graden.

    Even uitproberen dus, is ook afhankelijk van het vlees en leeftijd van de geit!

Geit curry Uitserveren:

  • Doe in mooie schaal

  • Haal wat hele blaadjes van bosje koriander, snijd de rest fijn

  • Heb je nog wat yoghert over drapper een paar klodertjes yoghet over het vlees.

  • Strooi koriander met wat flair over de schaal. 

KPK/29dec23

bottom of page