Erwtensoep
Aantal: 10 personen/soepkommen
Complexiteit: eenvoudig
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 3,5 uur
Ingrediënten​
-
500 gr spliterwten
-
500 gr hamschijf (voorkeur)
of schouderkarbonades (vlees met bot) -
500 gr gerookt spek, stuk met
botjes en zwoerd -
1 knolselderij
-
2 flinke uien
-
200 gr winterwortel
-
2 flinke preien
-
2 aardappelen
-
1 bos bladselderij (zit tegenwoordig niet meer ad knol)
-
4 groentebouillonblokjes
-
4 tl gerookt paprikapoeder,
-
naar smaak zout, peper
-
2 liter water
Bereiding
Dag van te voren:
Zet de spliterwten 24 uur van te voren in koud water.
Volgende dag
Spoel de spliterwten af en doe ze in grote soeppan met 2 liter water erbij.
Voeg 4 bouillonblokjes, de hamschijf/schouderkarbonades en stuk spek toe.
Breng aan de kook en laat zachtjes koken.
​
Terwijl dit alles staat te pruttelen bereid je de groenten voor.
​
Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd deze in blokjes.
Schil de winterwortel, halveer deze en snijd in plakjes.
Haal buitenblad van de prei af en gooi deze weg. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel schoon onder de kraan en snijdt in stukjes van een halve centimeter.
Spoel de bladselderij onder de kraan af en snijd het grof.
​
Voeg deze gesneden groenten toe aan de pan met spliterwten en het vlees.
Breng weer aan de kook en laat dit zachtjes 2,5- 3 uur pruttelen.
Roer met enige regelmaat even goed door de soep.
Haal het vlees uit de pan, verwijder botten en zwoerd en evt stukjes vet, snijdt in stukjes en doe weer terug bij de soep. Doe er het gerookt paprikapoeder bij.
Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout, peper toe.
Zoals je ziet, gebruik ik geen rookworst. Mijn ervaring is dat deze plakjes worst smakeloos worden doordat alle smaken in de soep trekken.
Je zou eventueel plakjes rookworst bij opdienen van de soep kunnen toevoegen.
Heerlijk met stokbrood/roggebood en katenspek.
Succes en eet smakelijk!
KPJ/08feb18
​