top of page

Chocolademousse

Aantal:           8 tot 12 personen 

Complexiteit:     middelmatig 

Werktijd:         15 min

Totale bereiding: 2 uur​​

Ingrediënten

  • 400 gr       (pure) chocolade

  • 6             eidooiers

  • 6             eiwitten

  • 400 ml        slagroom

  • 4 el          suiker

Andere benodigdheden

Spuitbus slagroom 

Onze zoon woont op kamers en mag wekelijks voor een man of 10 - 14 voor vier euro een diner in elkaar draaien dat bestaat uit een snack, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Niets uit pakjes of zakjes, alles zelfgemaakt. Als het even kan ook nog leuk opgemaakt op bord of schaaltje. En daarnaast natuurlijk ook nog studeren.

Een lastige en leerzame opgave. Van de week kreeg ik de vraag of ik het recept van chocolademousse op de site wilde zetten. Natuurlijk! 

Ik gebruik thuis altijd pure chocolade van Callebaut. Maar je kunt ook de goedkoopste chocolade gebruiken die je kunt vinden, dat proeven de heren op huis na die paar biertjes toch niet!

Bereiding

Begin op tijd, daar de mousse moet opstijven! 

Ik zou het opdienen in eenpersoonsbakjes met een toefje slagroom (spuitbus) maar volgens mij hebben jullie niet voldoende servies. In een Frans restaurant kwam de kok eens met een grote schaal chocolademousse (a la onze glazen saladeschaal) en schepte met een houten lepel een portie op een bordje. Toef slagroom erbij. Smullen!

Maak de kom en de garde waar je de eiwitten in gaat kloppen eerst schoon met heet water met afwasmiddel, daarna met azijn en spoel met heet water af.

Maak droog met keukenpapier.  Niet met de theedoek want die zal niet echt schoon zijn.

Garde en kom zijn nu volledig vetvrij, dit moet anders zullen je eiwitten niet opstijven.

 

Zorg bij het scheiden van de eieren in wit en geel dat er geen gele eierdooier bij het wit komt. Eidooier is vet. 

 

Sla de eiwitten stijf tot ze gaan pieken, voeg dan de suiker toe en klop nog even.

Breek de chocolade in stukjes en verwarm au-bain-marie (kom boven warm/heet water) tot ze gesmolten zijn. Roer goed door, haal de schaal van de pan met water en roer van het vuur de eidooiers er door.

 

Sla de slagroom half stijf.

 

Schep 2 of 3 lepels room en eiwit door de warme chocolade en roer tot een egale massa ontstaat. Spatel dan voorzichtig de rest van de slagroom hierdoor en als laatste de eiwitten.

Spatel tot een gelijkmatige luchtige massa.

 

Laat minimaal 2 uren opstijven.

 

Je kunt het ook een dag van te voren maken. Dek het in de koelkast wel af.

KPK/20oct18

bottom of page