top of page

Bonenburgers

Aantal:           4 stuks 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         ? min/uur

Totale bereiding: ? min/uur​​

Ingrediënten

  • 400gr         bruine bonen, voorgekoot en afgekoeld

  • 75gr          (grove) havermout

  • 1             rode ui

  • 2 teen        knoflook

  • bosje         platte peterselie/rozemarijn/tijm oid  

  • 1             ei

  • 1el           sambal

  • 1el           gerookte paprikapoeder

  • 50gr          Feta of smeltbare kaas

  • naar smaak    gemalen zarte peper en zout

  • wat           plantaardige olie

Andere benodigdheden

Koekenpan, MagiMix of vergelijkbare keukenmachine, staafmixer kan denk ik ook niet zelf geprobeerd. 

Nog even dit:

We hebben dit recept van de het VPRO programma Koken met van Boven, het originle recept is hier te vinden. Uiteraard hebben we het zelf gemaakt sambal toegevoegd voor wat meer pit, ook wat gerookte paprikapoeder en de feta vervangen voor een smetbare kaas.

Mis en place

  • Snipper de ui

  • Grof gesneden knoflook

  • Snijd de peteselie klein

  • klop het ei los

  • Als je blik bonen hebt laat ze goed uitlekken (en droog ze goed) 

Bereiding

  • Bak de gesnipperde ui in wat olie.

  • Voeg na een minuut of 3 de knoflook toe.

  • Laat samen nog 3 minuten vakken, zet dan vuur uit en laat afkoelen.
     

  • Mik ongeveer driekwart van de bonen (300gr) in de keukenmachine en pureer tot glade massa.

  • Doe daarbij ui/knoflook, havermout, peterselie losgeklopte ei en de door jou gekozen kaas.
    Pulseer in de keukenmachine tot e.e.a. goed is gemixd.

  • Doe de laatste bonen erbij en meng door de massa.

  • Laat even staan, de havemout gaat vocht opnemen en daardoor kan de massa straks makkelijker tot een hamburger worden gevormd.

  • Verdeel in 4 porties en maak er hamburger paddies van.
     

  • Bak de bonenburgers in 3 min per kant gaat

Lekker bij een groente maaltijd of bij een salade, Wij aten ze op een broodje als hamburger;

  • Broodje open snijden, en even in de pan (die je net hebt gebruikt) grillen/ aanbakken.

  • Mayo en ketchup of ander zelf gemaakt sausje

  • Blaadje sla

  • 2 plakjes tomaat (met wat zout)

 

Smullen! 

KPK/13jan24

bottom of page