top of page

Boeuf bourguignon

Aantal:           8 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         30 min

Totale bereiding: 4 uur​​

​

Ingrediënten

  • 1200 gr       runderlappen

  • 4             uien

  • 6 teentjes    knoflook

  • 2             winterwortel

  • 100 gr        spek

  • 2 blaadje     laurier

  • 2 el          tijm

  • wat           peper, zout

  • 4 el          bloem

  • 1 fles        rode wijn

  • 2 glazen      armagnac (of cognac)

  • 4 el          peterselie

  • 4 el          runderfond of 1 runderbouillonblokje

  • wat           braadboter of olie

​

Andere benodigdheden

Grote braadpan

Wij hadden een wat vrienden op bezoek en maakte dus flink meer dan normaal. Als je voor 4 personen wilt maken, gewoon alles door 2 delen.

​

Neem een braadpan die ook in de oven kan. Ik heb de Boeuf 3,5 uur op 145 graden laten pruttelen.

Mis en place

Snijd het vlees in stukken.

Pel en snipper de uien.

Schrap de wortel en snijd hem in kleine stukjes.

​

Bereiding

Verhit de braadboter in de braadpan en bak de in stukjes gesneden spek zachtjes uit.

Neem het spek uit de pan.

 

Peper het vlees goed en bestrooi ook met een beetje zout.

Bak het vlees in porties op hoog vuur bruin, zodra het voldoende bruin is uit de pan halen en de volgende portie bakken.

 

Vaak blijft er aan de bodem van de braadpan aanzetsels plakken, dit is prima, dit geeft veel smaak aan je saus/jus.

​

Verwarm de oven voor op 145 gr.

​

Voeg uien, knoflook, laurierblad en tijm toe en roer de aanzetsels los. Voeg de wortel toe.

Zodra de uien licht bruin zijn voeg je twee eetlepels bloem toe, dit bak je een paar minuten mee.

​

Je substantie is nu wat klonterig maar dit komt goed.

​

Breng in een ander pannetje de wijn aan de kook en schenk de wijn in de braadpan.

Roer goed om en breng op smaak met runderfond en peper.

​

Voeg het rundvlees en het spek toe. 

Breng het gerecht op smaak met de armagnac.

​

Zet je braadpan een uur of 3 - 4 in de oven.

​

Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met de fijngehakte peterselie.

​

Lekker met Stoemp.

​

KPK/21mar18

​

bottom of page