top of page

Biryani met Kashmiri geit

Aantal:           4 tot 6 personen 

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         ruim 1 uur

Totale bereiding: ongeveer 3 uur​​

​

Ingrediënten

  • 800 gr        geitvlees met bot, in stukken

  • 2             uien

  • 4 tenen       knoflook

  • 0,5 tl        asafoetida

  • 1 tl          karwij of komijnzaad

  • 4 of 5        gedroogde chili pepers

  • 15            zwarte peper korrels

  • 5             kruidnagels

  • 5             zwarte kadamonpeulen

  • 5 el          zonnebloem olie

  • naar smaak    zout

  • 1/4 bosje     verse koriander

     

  • 7 el          Giekse yoghurt (10% vet)

  • 1 el          bloem

  • 2 tl          Kashmiri chilipoeder

  • 4 tl          venkelpoeder

  • 2 tl          gemberpeoder

  • 2 el          komijnpeoder

  • 1 el          korianderpoeder

  • 3 el          meat(vlees) masala 

  • 0,5 tl        asafoetida

  • 1 tl          karwij- of komijnzaad

​

Extra als gerecht als Biriani wordt gemaakt

  • 100 ml        melk

  • 1 tl          safraan draadjes

  • 200 gr        (basmati) rijst

  • handje        cashewnoten

​

Andere benodigdheden

Grote pan om in te stoven, vijzel, ovenschaal.

Nog even dit:

Dit is echt een fantastisch gerecht. We hebben de basis uit de Bijbel van de Indiaase Keuken, pagina 179, maar aangepast naar een Biryani. In het recept hebben we de hoeveelheden iets omhoog bijgesteld en wat toegevoegd.

​

​

​

Bereiding

Voorbereiding:

  • Snijd de chilipepers in lengte en dan in de breedte zodat het smalle reepjes worden.  

  • Kneus de kardamonpeulen in de vijzel, verwijder de vliezen.

  • doe bij de kardamonzaadjes de kruidnagels, perperkorrels erbij en maal fijn in de vijzel.

  • Snijd de ui in halve ringen.

  • Snijd de knoflook in plakjes.
     

  • Verhit de olie in de stoofpan op miden hoog "vuur".

  • Fruit de ui en knoflook in de olie even glazig

  • Doe de gekeusde speceijen voor een paar minuten om de smaak vrij te laten komen.

  • Voeg chilipepers, karwij/komijnzaad ende asafoetyida toe en roer goed om.

  • Bak dit een paar minuten maar laat niet verbranden!
     

  • Zet "vuur" hoger.

  • Voeg het geitenvlees toe bak in 5 tot 10 minuten rondom bruin.

  • Voeg 350 ml (liefts warm/heet) water toe en breng aan de kook.

  • Laat een minuut of 5 koken.

  • Zet op laag "vuur".
     

  • Doe de yoghurt in een bak

  • Voeg de bloem toe en 3 el water en roer door elkaar.

  • Voeg de Kashmiri chili-, venkel, gember-, komijn-, korianderpoeder samen met
    de meat massala
    met wat zout toe.

  • Roer goed door.
     

  • Meng het yoghurt mengsel in de pan met geitenvlees en roer goed door.

  • Vlees moet wel onder vocht gedompeld zijn, vul eventueel aan met water.

  • Breng aan de kook en laat gaar stoven, wel af en toe omdraaien.
    note:
    Het recept geeft aan dat het in 40 min gaar moet zijn, dat lukte ons ook niet in 1 uur.
    We hebben het een 2e keer gemaakt toen gaar in 1 uur maar wel in druk/stoom oven op 120 graden.

    Even uitproberen dus, is ook afhankelijk van het vlees en leeftijd van de geit!

​

  • Kook de rijst voor 3/4 gaar (gaat straks de oven nog in en moet geen pap worden)

  • Verwarm de melk en doe de safraandraadjes erin.

  • Als de rijst is afgegoten doe de safraan gele melk over de rijst en roer om.
     

  • Verwarm de hetelucht oven op 180 graden.
     

  • Doe de geiten curry in een grote ovenschaal,maar hou ruimte voor de rijst.

  • Verdeel de rijst over de geiten curry.

  • Druk stevig aan.

  • Dek ovenschaal af met aluminiumfolie. 
     

  • Zet geheel in oven en bak in 45 min gaar.
     

Kashmiri Geit Biryani uitserveren:

  • Snijd cashewnoren grof

  • Haal wat hele blaadjes van bosje koriander, snijd de rest fijn.

  • Strooi de cashewnoten en koriander met wat flair over de schaal. 

​

​

KPK/29dec23

​

bottom of page