Aubergine met yoghurt
Aantal: 4 personen (als hoofdgerecht)
ook lekker als bijgerecht
Complexiteit: makkelijk
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 1,5 uur​​
​
Ingrediënten
​ Voor Aubergine
-
4 Aubergines
-
70 ml olie
-
50 gr granaatappelpitten (uit doosje)
-
halve bos koriander
Voor Kerrie Yoghurt -
300 ml Griekse yoghurt
-
1 el kerriepoeder
-
1 tl kurkuma
-
rasp van 1 citroen en
de sap van dezelfde citroen -
2 el garam masala
-
wat zout
-
wat suiker
-
1 tl komijnzaad
Voor Amandelcrumble -
​1 ui (groot)​
-
1 tl kerriepoeder
-
50 gr geschaafde amandelen
-
wat zout
-
el honing (optioneel, maar ik zou het niet doen!)
​
Andere benodigdheden
Oven, bakpapier, koekenpan
Nog even dit:
Origineel recept is van Otolegi uit zijn kookboek; Simpel.
We hebben met name de hoeveelheden van de specerijen aangepast zodat het een meer uitgesproken aziatische smaak krijgt. Wij vinden het ook lekker als bijgercht bij Indiaas menu/gerechten.
​
Bereiding
Voorbereiding​
​
De yohgurt:
-
Mik de kerriepoeder, Kurkema, citroenrasp en -sap in de yoghurt.
-
Ook de garam masala en eventueel komijnzaad erbij.
-
Roer geheel goed door.
-
Breng op smaak met peper, zout.
-
Heel soms is het nuttig om een beetje suiker toe te voegen, maar wees voorzichtig het moet niet zoet worden.
-
Zet in koelkast tot gebruik.
​
De hartige amandecrumble:
-
Snijd de ui in dunne plakjes (ik doe wat hele en halve ringen).
-
Verhit wat olie in een koekenpan op half hoog "vuur".
-
Bak de uit tot se een beetje gekleurd zijn, neem de tijd!
-
Voeg de kerriepoer, geschaafde amandelen en wat zout toe.
-
Verdeel als je echt wilt de honing nu toe. Weet wat je doet, wij vinden het er niet lekkerder op worden!
-
Laat even doorbakken op laag vuur.
-
Laat dan afkoelen.
-
Zet weg tot gebruik.
​
De Aubergines:
-
Was de Aubergines, snijd de "kontjes" er vanaf.
-
Nu wil Otolegi dat je met een dunschiller reepjes horizontaal afschild, voor een leuk paars/blank streepje aan de zijkant van de plakjes....dat doen we dus niet! Onzin.
-
Snijd in plakken van ongeveer een centimeter.
-
Doe in een bak.
-
Doe peper, zout en olie in de bak en meng goed door.
-
Leg de plakken op keukenpapier op de bakplaat.
-
Rooster in de aubegines in ongeveer 45 min (onze oven 1 uur) gaar en donker bruin in oven met onderwarmte op 200 graden.
Je kan ze halverwegen even draaien, duurt dan wel iets langer omdat je de warmte verliest door open/dicht doen van de oven.
​
Lauw warm opdienen is het lekkerst maar je kan het ook laten afkoelen en wegzetten tot gebruik.
​
Bouwen van het gerecht.
-
Snijd de koriander grof.
-
Neem een grote schaal of bord.
-
Verdeel eerst de Aubergines over het bord.
-
Verdeel de yoghurt over de Aubergines.
-
als je nog Aubergines hebt herhaal je de vorige 2 punten.​
​
Vlak voor het opdienen:
-
Verdeel de de amandelcrumble over bord.
-
Als laatste de granaatappelpitten en de koriander verdelen over het bord.
​
​
KPK/27dec22
​