top of page

Aubergine met yoghurt

Aantal:           4 personen (als hoofdgerecht)
                  ook lekker als bijgerecht

Complexiteit:     makkelijk 

Werktijd:         30 min

Totale bereiding: 1,5 uur​​

Ingrediënten

​   Voor Aubergine

  • 4             Aubergines

  • 70 ml         olie

  • 50 gr         granaatappelpitten (uit doosje)

  • halve bos     koriander

    Voor Kerrie Yoghurt

  • 300 ml        Griekse yoghurt

  • 1 el          kerriepoeder

  • 1 tl          kurkuma

  • rasp van 1    citroen en
    de sap        van dezelfde citroen 

  • 2 el          garam masala

  • wat           zout

  • wat           suiker

  • 1 tl          komijnzaad

    Voor Amandelcrumble

  • ​1             ui (groot)​

  • 1 tl          kerriepoeder

  • 50 gr         geschaafde amandelen

  • wat           zout

  • el            honing (optioneel, maar ik zou het niet doen!)

Andere benodigdheden

Oven, bakpapier, koekenpan

Nog even dit:

Origineel recept is van Otolegi uit zijn kookboek; Simpel.

We hebben met name de hoeveelheden van de specerijen aangepast zodat het een meer uitgesproken aziatische smaak krijgt. Wij vinden het ook lekker als bijgercht bij Indiaas menu/gerechten.

Bereiding

Voorbereiding

De yohgurt:

  • Mik de kerriepoeder, Kurkema, citroenrasp en -sap in de yoghurt.

  • Ook de garam masala en eventueel komijnzaad erbij.

  • Roer geheel goed door.

  • Breng op smaak met peper, zout.

  • Heel soms is het nuttig om een beetje suiker toe te voegen, maar wees voorzichtig het moet niet zoet worden.

  • Zet in koelkast tot gebruik.

De hartige amandecrumble:

  • Snijd de ui in dunne plakjes (ik doe wat hele en halve ringen).

  • Verhit wat olie in een koekenpan op half hoog "vuur".

  • Bak de uit tot se een beetje gekleurd zijn, neem de tijd!

  • Voeg de kerriepoer, geschaafde amandelen en wat zout toe.

  • Verdeel als je echt wilt de honing nu toe. Weet wat je doet, wij vinden het er niet lekkerder op worden!

  • Laat even doorbakken op laag vuur.

  • Laat dan afkoelen.

  • Zet weg tot gebruik.

De Aubergines:

  • Was de Aubergines, snijd de "kontjes" er vanaf.

  • Nu wil Otolegi dat je met een dunschiller reepjes horizontaal afschild, voor een leuk paars/blank streepje aan de zijkant van de plakjes....dat doen we dus niet! Onzin.

  • Snijd in plakken van ongeveer een centimeter.

  • Doe in een bak.

  • Doe peper, zout en olie in de bak en meng goed door.

  • Leg de plakken op keukenpapier op de bakplaat.

  • Rooster in de aubegines in ongeveer 45 min (onze oven 1 uur) gaar en donker bruin in oven met onderwarmte op 200 graden.
    Je kan ze halverwegen even draaien, duurt dan wel iets langer omdat je de warmte verliest door open/dicht doen van de oven.

Lauw warm opdienen is het lekkerst maar je kan het ook laten afkoelen en wegzetten tot gebruik.

Bouwen van het gerecht.

  • Snijd de koriander grof.

  • Neem een grote schaal of bord.

  • Verdeel eerst de Aubergines over het bord.

  • Verdeel de yoghurt over de Aubergines.

  • als je nog Aubergines hebt herhaal je de vorige 2 punten.​

Vlak voor het opdienen:

  • Verdeel de de amandelcrumble over bord.

  • Als laatste de granaatappelpitten en de koriander verdelen over het bord.

KPK/27dec22

bottom of page