Aardappels, gepoft en gevuld met rucola
Aantal: 4 personen
Complexiteit: makkelijk maar bewerkelijk
Werktijd: 30 min
Totale bereiding: 1,5 uur​​
​
Ingrediënten
-
4 grote aardappelen om te poffen
-
25 gr roomboter
-
3 el slagroom /creme fraîche
-
120 gr gorgonzola
-
1 zakje rucola
-
Handje walnoten
​
Je kunt de rucola/gorgonzola ook vervangen voor voorjaarsui/goudse kaas of spinazie/camembert.
​
Andere benodigdheden
-
Dit is een ietwat bewerkelijk recept maar zeker de moeite waard. Smaak is echt heerlijk en geserveerd in een krokant aardappelhuidje maakt het echt bijzonder. Omdat het bewerkelijk is kan je besluiten meer te maken, de volgende dag in de oven opwarmen met nog wat kaas erop is ook super lekker!
Bereiding
Verwarm de oven tot 220 graden.
​
Prik de aardappels met een vork in en leg ze op een bakplaat.
Pof ze ongeveer een uur tot ze helemaal gaar zijn (is afhankelijk van de dikte van de aardappel).
​
Haal de aardappels uit de oven en halveer ze in de lengte.
Haal met een lepel de aardappelkruim eruit (zo heet/warm mogelijk, leg een halve aardappel bijvoorbeeld in een pannenlap) doe in een kom en leg de lege schillen weer op de bakplaat.
​
Beboter de schillen van binnen en strooi er zout op.
Bak de schillen een minuut of 10 tot ze knapperig zijn.
​
Leg het handje walnoten bij de schillen zodat deze ook krokant worden.
​
Pureer de aardappelkruim grof met 20 gr boter, de room, gorgonzola, 1 tl zout en flink wat versgemalen peper.
Doe de rucola in een vergiet en besprenkel met een liter kokend water.
Knijp het vocht uit de rucola en hak de rucola in kleinere stukken.
Roer de rucola door de puree.
​
Haal de aardappelschilbakjes uit de oven als ze knapperig zijn.
​
Schep het mengsel als bergjes in de halve schillen.
​
Bak de gevulde aardappels weer in de oven tot de bovenkant van de puree knapperig en goudbruin is.
Zet eventueel de grill aan als je die hebt, maar pas dan op dat het niet verbrand.
​
Haal de gevulde aardappels uit de oven, bestrooi ze met gehakte walnoten en dien ze op.
​
​
KPK/20oct18
​